Mīli savu mīluli! Ieteicamie ēšanas paradumi suņiem

Mīluļi 20.septembris 2020
 
Pixabay
Ikviens mīlulis ir pelnījis sabalansētu uzturu, kas nodrošina ar nepieciešamajām barības vielām, vitamīniem un minerālvielām. Suns ir gaļēdājs. Neatkarīgi no tā, kādu barības veidu savam mīlulim izvēlēsies suņa īpašnieks, suņa ēšanas paradumus var raksturot kā konservatīvus. Tas nozīmē, ka suns var ilgstoši ēst vienu un to pašu barību, ēdienreizes saņemot vienā un tajā pašā laikā, norādā suņu dzīves eksperte, kinoloģe Ļena Valdmane.

Vispārējie principi

Sunim jābūt tādai barošanas vietai, kur suns var netraucēti paēst. Svaigam ūdenim jābūt pieejamam vienmēr (īpaši, ja suns tiek barots ar sauso barību), savukārt barības bļodu ieteicams novākt pēc 5-10 minūtēm neatkarīgi no tā, vai tā ir, vai nav iztukšota. Suni ieteicams barot vienā un tajā pašā laikā. Parasti pieaugušus suņus baro divas reizes dienā - no rīta un vakarā. Gan pārēšanās, gan badošanās sunim ir kaitīga. Pēc ēdienreizes jāatturas no aktīvas pastaigas un lielas fiziskās slodzes. Nav ieteicams suni barot no galda, dodot sunim cilvēku ēdienreižu pārpalikumus, termiski apstrādātu pārtiku. egādājoties kucēnu, ir ieteicams noskaidrot, ar ko kucēns tiek barots pie audzētāja, lai savlaicīgi sagādātu tādu pašu barību (ja kucēns tiek barots ar rūpnieciski ražotu sauso barību). Došanās uz jaunajām mājām kucēnam ir stress, kas var izraisīt gremošanas trakta problēmas, tādēļ pastiprināt to ar barības maiņu nav vēlams.

Pixabay

Kādu barības veidu izvēlēties?

Izvēloties barības veidu, jāņem vērā tās uzturvērtība - barības vielu daudzums un izejvielu kvalitāte. Jo augstāka produkta kvalitāte, jo labāka sagremojamība. Sausās barības dienas deva tiek aprēķināta proporcionāli suņa ķermeņa svaram. Sausā barība tiek uzskatīta par sabalansētu, taču jāņem vērā, ka dažādiem ražotājiem šis balanss būs atšķirīgs, tādēļ dažādu zīmolu barībai būs arī atšķirīgas barošanas shēmas. Aprēķinot dienas devai nepieciešamo enerģijas jeb kaloriju daudzumu, jāņem vērā suņa vecums, dzimums, svars, fizioloģiskais stāvoklis (grūsna kucīte, suns pēc slimības vai operācijas utt.), fizisko aktivitāšu daudzums (darba vai sporta suns), turēšanas apstākļi (suns dzīvo dzīvoklī vai pagalmā), klimatiskie un apkārtējās vides apstākļi un temperatūra, arī suņa šķirne (piemēram, īsspalvainie suņi patērē vairāk enerģijas ķermeņa sasildīšanai) un citi faktori. Katram sunim barība jāpiemeklē individuāli! Ieteicamais barības daudzums parasti ir norādīts uz barības iepakojuma, saimniekam ar to obligāti jāiepazīstas.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija