9 pārtikas produkti, kurus ēd pasaules ilgdzīvotāji

Uzturs 15.februāris 2022
 
unsplash.com
Eksperti izceļ piecus pasaules reģionus, kuros cilvēki dzīvo visgarāko mūžu - Sardīnija (Itālija), Okinava (Japāna), Ikaria (Grieķija), Nikoja (Kostarika), Loma Linda (Kalifornija). Izrādās, ka šajos reģionos ir īpaši iecienīti atsevišķi produkti, iespējams, pateicoties tiem, cilvēki spēj nodzīvot tik garu mūžu.

unsplash.com

1. Avokado

Avokado ir ļoti augstvērtīgs auglis. Tas veselībai var sniegt daudz laba. Avokado satur daudz olbaltumvielu, veselīgo tauku, dzelzi, kalciju, fosforu un citus organismam vērtīgos elementus. Šajā auglī ir arī ļoti daudz kālija. Avokado ir par 30% bagātāks ar kāliju nekā banāni. Šo augli ieteicams ēst cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni.

Avokado īpaši iecienījuši cilvēki no Loma Lindas.

unsplash.com

2. Pupiņas

Pupiņas ir ļoti populārs produkts divos reģionos, kuros dzīvo cilvēki ar visgarāko mūžu - Ikariā, Nikojā.

Pupiņas ir ļoti labs šķiedrvielu avots. Abos reģionos cilvēki visbiežāk uzturā lieto tieši melnās pupiņas. Melnās pupiņas satur daudz šķiedrvielu un antioksidantu. Ja šīs pupiņas tiek iekļautas ikdienas ēdienkārtē pastāv iespēja, ka var samazināties sirds slimību un diabēta risks.

unsplash.com

3. Ķiploks

Kā vēsta National Geographic, tad ķiploks ir viens no dabas spēcīgākajiem medikamentiem. Ķiploku palīdz samazināt dažādu slimību veidošanās risku. Šis garšaugs ir bagāts ar antioksidantiem un tam piemīt pretiekaisuma īpašības. Ēdot regulāri ķiplokus, pastāv iespēja novērsts diabēta un sirds, asinsvadu slimību veidošanās risku.

Ķiplokus regulāri uzturā lieto cilvēki no Okinavas.

unsplash.com

4. Kartupeļi

Lai arī daudzi uzskata, ka kartupeļi nav veselīgi, šo produktu iecienījuši cilvēki no Ikarias un Okinavas. Ikariā lielākoties tiek ēsti parastie kartupeļi, savukārt Okinavā uzturā lieto saldos kartupeļus.

Kartupeļi organismam var sniegt arī labu, tie palīdz uzturēt zemu asinsspiedienu, samazina diabēta risku. Savukārt saldie kartupeļi ir bagāti ar A, B6 un C vitamīniem, kāliju un šķiedrvielām.

unsplash.com

5. Olīveļļa

Neapstrādāta augstāka labuma olīveļļa ir ļoti veselīga. Šo produktu lielākoties uzturā lieto cilvēki Vidusjūras reģionā. Izrādās, ka olīveļļa var palīdzēt kontrolēt svaru, pazemināt asinsspiedienu. Kā arī tai piemīt lieliskas pretiekaisuma īpašības.

unsplash.com

6. Lasis

Lasis satur omega-3 taukskābes. Šīs taukskābes ir ļoti nozīmīgas organismam. Tās veicina labu sirds veselību. Ēdot treknas zivis, uzņemot omega-3 taukskābes, samazinās risks iegūt sirds un asinsvadu slimības.

Šo zivi un citas treknās zivis īpaši iecienījuši cilvēki, kuri dzīvo Loma Linda.

unsplash.com

7. Saldskābmaize

Sardīnija ir vēl viens no reģioniem, kur cilvēki dzīvo garu mūžu. Šī reģiona cilvēki ir iecienījuši un bieži uzturā saldskābmaizi.

Šajā reģionā saldskābmaize tiek gatavota no pilngraudu kviešiem un laktobaktērijām. Sardīniešu gatavotajā saldskābmaizē cepšanas procesā cukurs un glikoze pārvēršas pienskābē. Tādējādi pazeminās produkta glikēmiskais indekss, kas nozīmē to, ka pēc maizes notiesāšanas ilgāk saglabāsies sāta sajūta un cukura līmenis asinīs nepaugstināsies.

unsplash.com

8. Tomāti

Tomāti satur antioksindatu - likopēnu. Šis antioksidants ir pazīstams ar savām pretiekaisuma īpašībām, kā arī spēju pazemināt asinsspiedienu, samazināt metaboliskā sindroma un insulta risku, kā arī uzlabot sirds veselību.

Šo dārzeni īpaši iecienījuši cilvēki Sardīnijā.

unsplash.com

9. Vīns

Daudzos reģionos ikdienā tiek patērēts sarkanvīns. Šajās zemēs vīns tiek uzskatīts par ļoti veselīgu. Daudzi cilvēki, iepriekš nosauktajos reģionos, dienas laikā izdzer vismaz divas glāzes vīna. Atsevišķi pētījumi liecina, ka sarkanvīns labvēlīgi ietekmē sirds veselību, jo tas satur antioksidantus un polifenolus.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?1

Komentāri 2

Komentē 2

 
Anonīms
 

Piekritu. Tapec jau Aigars Kalvitis dzivo apvilajies ka sivens lidz 125 gadu vecumam uz tautas rekina. Vai ka dele Ainars Slesers vai Andris Skele. Ta ir ka uz tautas nodoklu un vieglpratibas iedzivojas ln pec tam tos dargos produktus,, tautas kalpi,, tik stuke ieksa kamer pusu plist. Labs piemers tam ir musu pasu Mers Lembergs. Tapatas rij ari Atmodas cekisti tadi ka R. Pauls, Ulmanis, Zatlers un citi tautas ienaidnieki.

9.februāris 2022 Atbildēt

Un kurš nie šiem produktiem ir briesmīgi dārgs? Kartupeļi- eur.40kg, tomāti līdz eur2, saldskabmaize- nu tā varētu būt padārga, klaipiņš eur1, lasis tgd arī nav briesmīgi dārgs- eur6 kg. Tā kā... saprastu vēl ja pieminetie būtu trifeles, austeres un tml., bet tādu te nav.

10.februāris 2022 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija