3 produkti, kurus īpaši iecienījuši pasaules ilgdzīvotāji

Uzturs 1.jūlijs 2023
 
unsplash.com
Lielbritānijas uzņēmums "Eden's Gate" nolēma veikt izpēti, lai noskaidrotu, kādi ir iecienītākie pasaules ilgdzīvotāju pārtikas produkti.

unsplash.com

1. Šokolāde

Francūziete, kura nodzīvoja ļoti garu mūžu un sasniedza 122 gadu vecumu, Žanna Luīze Kalmenta atzina, ka līdz 116 gadu vecumam regulāri pēc ēdienreizēm sevi palutināja ar nelielu daudzumu šokolādes.

"Antioxidants & Redox Signaling Journal" publicētājā pētījumā atklājās, ka šokolāde spēj labvēlīgi ietekmēt sirds veselību, stiprina imūnsistēmu un samazina infekciju slimību riksu. Pētījumā noskaidrojās arī tas, ka šokolāde palīdz labāk darboties vielamaiņai.

Svarīgi ir atcerēties to, ka ne visi šokolādes veidi ir vienlīdz veselīgi. Visveselīgākā ir tumšā šokolāde, jo tā satur vērtīgus antioksidantus, kas spēj uzlabot vispārējo veselību. Pateicoties tumšajā šokolādē esošajiem flavonoīdiem, šī šokolāde palīdz mazināt iekaisuma procesus organismā, regulēt asinsspiedienu un uzlabot smadzeņu darbību. Tikmēr piena vai baltā šokolāde gluži pretēji var kaitēt veselībai, jo satur daudz cukura.

unsplash.com

2. Olīveļļa

Viens no produktiem, kas vieno teju visus pasaules ilgdzīvotājus, ir olīveļļa. Tiek izcelti pieci pasaules reģioni jeb tā dēvētā zilā zona, kur mīt vislielākais skaits cilvēku, kas nodzīvo līdz 100 gadu vecumam. Kā izrādās, tad šo reģionu iedzīvotāji savas maltītes regulāri papildina ar olīveļļu.

"American Heart Association" norāda, ka olīveļļa ir labs mononepiesātināto tauku avots, kas nodrošina organismu ar antioksidantiem un E vitamīnu. Lietojot uzturā olīveļļu, tā var palīdzēt samazināt "sliktā" jeb ZBL holesterīna līmeni. Pētījumos ir pierādīts, ka neapstrādāta augstākā labuma olīveļļa palīdz kontrolēt svaru, pazemina asinsspiedienu, samazina iekaisumu procesus organismā un palīdz samazināt sirds un asinsvadu slimību risku.

unsplash.com

3. Portvīns

Portvīns ir salds, stiprināts vīns. Šis alkoholiskais dzēriens ir īpaši iecienīts Vidusjūras piekrastes valstīs. Iekļaujot to savā ēdienkartē kopā ar augu izcelses pārtiku, veselīgajiem taukiem un olīveļļu, šis dzēriens var veicināt labu veselību. Taču svarīgi ir atcerēties to lietot ar mēru!

Portvīns ir dzēriens, kuru saista ar ilgmūžību, ja to patērē mērenībā. Saskaņā ar "Antioxidants (Basel) Journal" neliels alkohola daudzums, aptuveni viena glāze portvīna, var palīdzēt ilgtermiņā samazināt sirds un asinsvadu slimību risku, uzlabot vielmaiņu, kā arī palielināt paredzamo dzīves ilgumu. "British Journal of Nutrition" norāda, ka portvīns ir arī bagāts ar antioksidantiem.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Portvīns un vēl stiprinātais diez vai. Varbūt autors bija domājis sausos sarkanvīnus, vislabāk Šveices un ltālijas ražotos,kaut gan franču vīni arī der (10-16 %).

Stiprinātos saldos vīnus, tautā sauktus par "žogu krāsu", lieto tie, kam jau tā ne visai garā dzīvīte apnikusi...🥂😣

3.jūlijs 2023 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija