6 lietas, kas notiks ar ķermeni, ja katru dienu ēdīsiet neveselīgu pārtiku

Uzturs 1.septembris 2023
 
pexels.com
Bieži vien runājot par svara zaudēšanu tiek izcelts, ka no ēdienkartes nepieciešams izslēgt ātro ēdināšanas iestāžu piedāvājumus, piemēram, hamburgerus, frī kartupeļus, picas u.c. Tomēr kā vēl šādi ēdieni ietekmē mūsu ķermeni, neskatoties uz svara pieaugumu?

pexels.com

1. Svara pieaugums

Protams, kā jau iepriekš minējām, tad katru dienu notiesājot maltīti ātrās ēdināšanas iestādē, pavisam viegli ir iedzīvoties liekajos kilogramos. Tas ir pateicoties tam, ka šādi ēdieni ir kalorijām bagāti. Aptuveni viena porcija hamburgera, frī kartupeļu un gāzēta saldināta dzēriena satur līdz pat 1000 kalorijām. Tādējādi pavisam viegli ir dienas laikā uzņemt vairāk kaloriju, nekā ķermenim nepieciešams.

pexels.com

2. Palielināts insulta risks

Ja katru dienu tiks ēsts trekns, taukains, ar sāli bagāts ēdiens, tad pastāv lielāks insulta risks. Pateicoties tieši šajos ēdienos esošajam lielajam sāls daudzumam, tas negatīvi ietekmē sirds veselību un var veicināt dažādas sirds problēmas, tai skaitā insultu. "Laika gaitā augsts nātrija patēriņš var paaugstināt asinsspiedienu un palielināt sirds un asinsvadu slimību un insulta risku," norāda uztura speciāliste Nikola Rodrigesa.

pexels.com

3. Šķiedrvielu deficīts organismā

Katru dienu notiesājot ātrās ēdināšanas iestāžu maltītes pastāv risks, ka jūsu organisms var piedzīvot šķiedrvielu deficītu. Šādās iestādēs pieejamās maltītes nespēs jūsu organismu nodrošināt ar tam dienā nepieciešamo šķiedrvielu daudzumu. Šķiedrvielu deficīts var negatīvi ietekmēt kuņģa un zarnu trakta sistēmu. Piemēram, jūs varat saskarties ar nepatīkamiem aizcietējumiem.

pexels.com

4. Paaugstināts holesterīns

Lielākā daļa ātro ēdināšanas iestāžu maltīšu satur ļoti lielu piesātināto tauku daudzumu. Vienā šādā ēdienreizē jūs pat varat uzņemt 75% līdz 150% no dienā ieteicamā maksimālā piesātināto tauku daudzuma. Ir pierādīts, ka augsts piesātināto tauku patēriņš ir saistīts ar paaugstinātu ZBL (sliktā) holesterīna līmeni.

pexels.com

5. Vērtīgo barības vielu deficīts

Ja maltītes ieturat ātrās ēdināšanas iestādēs, tad pastāv pamatotas bažās, ka organismam trūkst vairākas vērtīgas barības vielas, tai skaitā kalcijs, D vitamīns, kālijs. Kālijs ir atrodams daudzos augļos un dārzeņos, kuri šādām maltītēm visbiežāk tiek pievienoti pavisam mazā daudzumā vai nemaz. Kalcijs ir atrodams pienā, sierā un jogurtā. Viena vai divas siera šķēles uz hamburgera nesniegs nepieciešamo kalcija dienas devu organismam. Līdzīgi ir arī ar D vitamīnu.

pexels.com

6. Palielināts diabēta risks

Pētījumā secināts, ka ieturot vairāk nekā divas reizes nedēļā maltītes ātrās ēdināšanas iestādēs, pastāv vismaz divas reizes lielāks risks iegūt 2. tipa diabētu, metabolisko sindromu vai koronārās sirds slimības. Ja jums jau ir konstatēta pirmsdiabēta stadija, tad jo īpaši vajadzētu izvairīties no šādiem ēdieniem.

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija