6 produktu salīdzinājums, kas labāks - parastā vai liesā versija?

Uzturs 12.marts
 
unsplash.com
Domājot par svara zaudēšanu, svarīgi ir sportot un ēst veselīgi. Lai svara zaudēšanas procesā neatteiktos pavisam no dažādiem gardiem produktiem, ir izdomāta neviena vien alternatīva. Veikalu plauktos varam atrast daudzu iemīļotu produktu liesākas versijas. Bet vai tās vienmēr ir labākas? To skaidro uztura speciāliste Laura Vainesa.
Uztura speciāliste salīdzina dažādu produktu grupas. Kopumā tiek salīdzināti sešu standarta produktu un to lieso versiju tauku daudzums uz 100 gramiem. Kuri no tiem ir veselīgāki?

pexels.com

1. Pilnpiens vai vājpiens?

Pilnpiens (3,7 g tauku) pret vājpienu (1,8 g tauku)

Uztura speciāliste norāda, ka, izvēloties starp šiem abiem produktiem, vajadzētu labāk sliekties par labu uz pilnpiena pusi. Lai arī abi produkti ir uzturvielām, vitamīniem bagāti, tomēr, neskatoties uz tauku daudzumu, pilnpiena produkti būs veselībai noderīgāki. Jaunākie pētījumi liecina pilnpiena produkti spēj sniegt laba sirds veselībai.

Tomēr eksperte norāda, ja pienu lietojat lielos daudzumos, piemēram, gatavojot smūtijus, tad gan labāk izvēlēties vājpiena produktus.

pexels.com

2. Grieķu jogurts vai jogurts ar zemu tauku saturu?

Grieķu jogurts (10 g tauku) pret jogurtu ar zemu tauku saturu (2 g tauku)

Uztura speciāliste šajā gadījumā iesaka izvēlēties, lai arī tas satur vairāk tauku, grieķu jogurtu. Grieķu jogurts saturēs vairāk olbaltumvielu un mazāk cukura nekā daudzi citi jogurti, kuru nosaukums slēpj to, ka tie ir ar zemu tauku saturu.

Vienmēr izvēloties beztauku jogurtus, uztura speciāliste aicina pievērst uzmanību jogurtā esošajam cukura daudzumam!

pexels.com

3. Parastais kečups vai mazkaloriju kečups?

Parastais kečups (0,1 g tauku) pret kečupu ar samazinātu kaloriju daudzumu (0,1g tauku)

Šajā gadījumā uztura speciāliste iesaka izvēlēties otro variantu - kečupu ar samazinātu kaloriju daudzumu. Šāda tipa kečupos būs mazāks sāls un cukura daudzums.

pexels.com

4. Granola vai granola ar samazinātu cukura daudzumu?

Parastā granola (18 g tauku) pret granolu ar samazinātu cukura daudzumu (12 g tauku)

Šājā gadījumā arī uztura speciāliste iesaka izvēlēties otro varinatu jeb aicina sliekties par labu granolai ar samazinātu cukura daudzumu. Granolas visbiežāk sastāv no auzām, riekstiem, dažādām sēklām un žāvētiem augļiem. Šis ir labs proteīniem un šķiedrvielām bagāts produkts, taču atkarībā no tā, kādas sastāvdaļas tur ir, ir atkarīgs arī granolas kaloriju, piesātināto tauku un cukura daudzums. Iepriekš minētās sastāvdaļas pašas par sevi var būt kalorijām un dabīgajiem cukuriem bagātas, tāpēc izvēlieties granolu, kurā pievienotais cukurs ir pavisam mazā daudzumā, lai neveicinātu svara pieaugumu.

pexels.com

5. Kola vai diētiskā kolu?

Kola (0 g tauku) pret diētisko kolu (0 g tauku)

Lai arī abi šie dzērieni nesatur kalorijas un var šķist, ka tos var dzert un tie neastāst nekādu kaitējumu uz jūsu figūru, tā nav tiesa. Diētiskā kola vai kola bez pievienotā cukura, iespējams, ir par kripatiņu veselīgāka nekā parastā kola, taču tā tāpat satur saldinātājus un nav veselīga. Tai pat laikā parastā kola ir kalorijām un cukura bagāta, kas tiešā veidā var veicināt svara pieaugumu. Tieši tāpēc uztura speciāliste aicina izvairīties no šiem saldinātajiem dzērieniem.

pexels.com

6. Sviests vai dārzeņu smēriņi?

Sviests (51 g tauku) pret dārzeņu smēriņiem (24 g tauku)

Šajā duelī uzvar dārzeņu smēriņi. Uztura speciāliste iesaka ikdienā sviesta vietā izvēlēties par labu dažādiem dārzeņu smēriņiem. Tomēr svarīgi ir it visā ievērot mērenību, arī sviests mērenā daudzumā nebūs neveselīgs.

Zema tauku satura smēriņš, kas pagatavots no augu eļļām, piemēram, saulespuķu, rapšu, dažādu sēkliņu vai olīveļļu, nodrošinās organismu ar veselīgajiem mono- un polinepiesātinātajiem taukiem. Tikmēr sviestā atrodas daudz piesātināto tauku, kas var paaugstināt holesterīna līmeni.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija