Kā izvairīties no depresijas?

Veselība 26.novembris 2018
 

3 / 3

Kā ārstēt?

Ko tad, ja rudens tomēr ņem virsroku un paša spēkiem labo garastāvokli atgūt neizdodas?

  • “Pirmkārt, jāatzīstas sev pašam - man vajadzīga palīdzība. Tas ir jau liels solis, kas ļauj meklēt reālus risinājumus,” saka farmaceite.
  • Otrkārt, problēmas risināšanu nevajadzētu atlikt - jo ilgāk tā ielaista, jo grūtāk padosies ārstēšanai, ieskaitot smagas komplikācijas: hroniskas saslimšanas, darbaspēju zudumu, emocionālu izdegšanu. Pirmais cilvēks, kam prasīt padomu, ir ģimenes ārsts, kurš palīdzēs izvērtēt situāciju un nepieciešamo ārstēšanu.
  • Viens no efektīvākajiem ārstēšanas līdzekļiem ir psihoterapija, taču, iespējams, būs jāņemt talkā arī medikamenti. Vieglākos gadījumos varbūt pat pietiks ar atpūtu, masāžām, kārtīgu izgulēšanos un ūdens porcedūrām, taču bez ārsta padoma šeit neiztikt.
Ko noteikti nevajadzētu darīt - “ārstēt” savu nomāktību ar alkoholu, jo alkohols nomāc laimes hormonus un tikai uz īsu brīdi rada eiforisku sajūtu, pēc tam depresijai vēl vairāk padziļinoties.

“Patiesībā taču rudens un ziema ir brīnišķīgs laiks - svinam skaistus svētkus, izbaudām ziemas priekus, kad uzsnidzis sniegs, un tumšie vakari tā vien rosina omulīgi ieritināties pie kamīna vai segā kopā ar mīļajiem cilvēkiem, noskatīties labu filmu vai izlasīt grāmatu, kam vasarā nepietiek laika, vai izspēlēt galda spēļu turnīru. Tējas, medus, sveces, piparkūkas - tas viss ir īsts ziemas komplekts, radīts, lai palīdzētu pārvarēt tumsas un aukstuma nelabvēlīgo ietekmi,” atgādina Ieva Zvagule.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija