Kā izvairīties no depresijas?

Veselība 26.novembris 2018
 

2 / 3

Kā izvairīties?

“Veselīgs uzturs, fiziskas aktivitātes, mērenība gan darbā, gan atpūtā, labs miegs, interesanti vaļasprieki - tas ir jebkura cilvēka kvalitatīvas dzīves pamats, kas patiesībā ir arī efektīva depresijas profilakse,” atzīst Ieva Zvagule, piebilstot - gada tumšajos mēnešos ir vērts izmēģināt arī citus līdzekļus. Viens no galvenajiem - pietiekams gaismas daudzums.

“Cik iespējams, vajadzētu ķert retos saules starus - kaut vai iziet pastaigāties pusdienlaikā, ja gadījusies saulaina diena,” iesaka farmaceite.

Ir vērts izvērtēt arī papildu lampas iegādi mājām un pārliecināties, vai darbavieta aprīkota ar piemērotu apgaismojumu. Dažādi gaismas objekti, sveces, ja vien to atļauj ugunsdrošība, LED lampiņu virtenes - tas viss palīdzēs izgaismot dzīves telpu.

Ziemai piestāv arī dažādi aromāti - ierasto piparkūku “kokteili” lieliski papildinās uzmundrinošas ēteriskās eļļas, par kuru iedarbības īpašībām var konsultēties ar farmaceitu. Tāpat Ieva Zvagule iesaka neaizmirst par D vitamīnu - gada tumšajos mēnešos tā trūkst gandrīz visiem. Depresijas profilaksei ieteicami arī B grupas vitamīni, kurus var viegli uzņemt ar piemērotu pārtiku - gliemenēm, liellopu gaļu un aknām, austerēm, vistas gaļu, zivīm - foreli, siļķi, lasi, kā arī olām un piena produktiem. Bet, ja nepieciešams, B vitamīna krājumus organismā ieteicams papildināt ar īpašiem preparātiem, pirms tam konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu.

“Protams, var izmēģināt arī dažādas tautas receptes - skatīties uz siltām, priecīgām, košām krāsām, ēst visus oranžos dārzeņus un augļus, dzert burkānu sulu, peldēties āliņģī, našķoties ar šokolādi un čilī pipariem, uzturēties jautrā kompānijā, meditēt, iemīlēties - galvenais atrast to, kas patiešām palīdz justies priecīgam,” teic Ieva Zvagule.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija