Zāļu tējas un vērtīgi produkti - ieteikumi vīrieša intīmajai veselībai

Veselība 9.decembris 2018
 

2 / 4

Prostatīts

Prostatīts ir prostatas dziedzeru iekaisums (prostata - golfa bumbiņas lieluma dziedzeris, kas atrodas tieši zem urīnpūšļa), un tā ir viena no izplatītākajām vīriešu intīmās veselības saslimšanām.

Tā pazīmes ir sāpes dzimumloceklī un sāpīga, bieža urinēšana, kas savukārt rada nervozitāti, miega traucējumus un samazina dzimumfunkciju.

Prostatīta profilaksei ieteicams:

#1 Zāļu tējas

Veselībai vērtīgas būs gan mono tējas (to sastāvā ir tikai viena auga drogas), gan augu maisījumi, piemēram, brūkleņu lapas, parastās lazdas mizas un lapas, pētersīlis (laksts, sēklas, sakne), rudzupuķu ziedi, selerijas laksti, rietumu tūjas augu dzinumi, sila viršu ziedu laksti, bērzu lapas, nātres lapas un saknes, tīruma kosa, bārbeles augļi, rasaskrēsliņš, baltā nātre, vērmele, kumelīte.

Pixabay

#2 Dabīgie līdzekļi

Prostatīta profilaksei vērtīgi dažādi dabīgie līdzekļi, kas visbiežāk iekļauti uztura bagātinātājos un paredzēti vīrieša intīmajai veselībai. Piemēram, smalkzāģzobainā sabalpalma, tai piemīt antiseptiskas un urīndzenošas īpašības, tā spēj apturēt priekšdziedzera audu augšanu, pigeja jeb Āfrikas plūme, kuras miza samazina iekaisumu, pietūkumu, mazina biežo vajadzību urinēt. Visefektīvāk pigeja iedarbosies, lietojot to kopā ar nātres sakni. Tāpat ieteicams skudrkoks un kaķa nags (iegūts no liānas “nadziņiem”, ar kuriem tā pieķeras citiem džungļu augiem).

#3 Tomāti un citi košie dārzeņi, rieksti, sēklas

Vīrieša veselībai rekomendējams pārtikā lietot produktus, kas satur antioksidantus, piemēram, selēnu, cinku un citus. Ieteicams ēst daudz tomātu, īpaši termiski apstrādātu, piemēram, tomātu pastu, tvaicētus tomātus. Farmaceite uzsver, ka pirms tomātu izstrādājumu lietošanas uzturā ieteicams pārbaudīt to sastāvu, lai tajos nebūtu pārāk daudz sāls un citu garšas pastiprinātāju. Tomātus ieteicams ēst pat desmit porcijas nedēļā (viena porcija ~viena sauja jeb ~30 g). Tomātu lielākā vērtība - antioksidants likopēns. Tāpat daudz likopēna ir sarkano greipfrūtu, arbūzu un aprikožu sastāvā.

Ieteicams lietot dažāda veida dārzeņus - īpaši košos dārzeņus (sarkanā paprika, violetais kāposts, baklažāns), jo tiem piemīt antioksidatīva pretvēža iedarbība, un arī kāpostu dzimtas dārzeņus, piemēram, brokoļus, ziedkāpostus, jo tie satur vielas ar aizsargājošām īpašībām. Uzturā vairāk būtu jālieto rieksti un sēklas, piemēram, ik dienu vajadzētu apēst sauju negrauzdētu ķirbju sēklu - tās ir vērtīgs cinka avots. Ikdienas ēdienkartē būtu jāiekļauj arī produkti, kas satur omega-3,6 un 9 taukskābes, piemēram, zivis un linu eļļu, tās samazinās pietūkumu un iekaisumu.

#4 Mazāk sēdēšanas, vairāk kustību

Viens no lielākajiem prostatīta riskiem ir sēdošs darbs. Riska grupā ir biroja darbinieki, šoferi, arī tie, kuri savu brīvo laiku pavada pie televizora vai viedierīcēm. Ilgstoša sēdēšana nelabvēlīgi ietekmē asins cirkulāciju, bet tā - prostatas veselību. Lai veicinātu apasiņošanu, tāpat jāseko līdzi ķermeņa masai, jo liekais svars rada asinsvadu problēmas.

# 5 Samazināt vakarā uzņemtā šķidruma daudzumu

Prostatīts parasti negatīvi ietekmē miega kvalitāti, tāpēc īpaši ieteicams iespējami ierobežot pirms miega uzņemtā šķidruma daudzumu, lai mazinātu piecelšanās reižu skaitu.

# 6 Silta vanna

Kā palīglīdzekli var izmantot arī aptuveni 20-40 minūtes ilgu vannošanos siltā ūdenī. Šāda procedūra samazinās iekaisumu, atslābinās, taču jāatceras, ka silta vanna nav ieteicama akūtā gadījumā, kad slimība saasinājusies.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija