5 mutes dobuma higiēnas "noteikumi"

Veselība 1.marts 2023
 
unsplash.com
Eksperti nosauc piecus mutes dobuma higēnas "noteikumus", kurus būtu jāievēro ikvienam, lai ne tikai parūpētos par zobu veselību, bet arī savu pašsajūtu.

unsplash.com

1. Tīriet zobus maigām kustībām

Viens no būtiskākajiem iemesliem, kāpēc zobus nevajadzētu tīrīt, pieliekot visu savu spēku, ir smaganu veselība. Veselas smaganas ir rozganā krāsā un "stingras". Ja esat pamanījis, ka jūsu smaganas ir pietūkušas, bieži asiņo vai sākušas atkāpties, viens no iemesliem var būt nepareiza zobu tīrīšana. Ja zobus tīrat "spēcīgām" kustībām un ar cietu zobu suku, tas var veicināt problēmu rašanos. Zobārsti iesaka zobus tīrīt ar mīkstu zobu suku un apļveida kustībām.

unsplash.com

2. Tīriet ne tikai zobus, bet arī mēli

Cik bieži tīrot zobus jūs notīrat arī mēli? Uz mēles uzkrājas baktērijas, tāpēc to ir svarīgi gan no rītiem, gan vakaros notīrīt. Ja netīrīsiet mēli, tad jūs varat piedzīvot ne tikai sliktu elpu, bet arī citas problēmas, piemēram, iegūt smaganu slimības.

unsplash.com

3. Labākais veids, kā cīnīties ar sliktu elpu

Regulāri ēdot tādus produktus, kā, piemēram, ķiplokus, sīpolus, jūs varat iegūt sliktu elpu. Nereti slikta elpa rodas arī no tā, ka zobu spraugās "iesprūst" ēdienu atlikumi. Ja neregulāri tīrīsiet zobus, tas var būt par iemeslu, kāpēc jums ir slikta elpa. Visātrākais un vienkāršākais veids, kā atbrīvoties no sliktas elpas, ir mutes skalojamā līdzekļa izmantošana.

unsplash.com

4. Atbilstošu mutes higiēnas līdzekļu lietošana

Ja, dzerot aukstu ūdeni vai ēdot karstu zupu, jūs izjūtat diskomfortu, tad, iespējams, jums ir nepieciešams apmeklēt zobārstu. Zobi kļūst jutīgi brīdi, kad zobu emalja ir kļuvusi plānāka. Zobārsts šādā situācijā spēs jums ieteikt pareizos mutes kopšanas līdzekļus, lai situāciju nepasliktinātu. Kā arī, lai izvairītos no diskomforta, ieteicams zobus tīrīt ar mīkstu zobu suku.

unsplash.com

5. Regulāra zobu tīrīšana

Pats svarīgākais nosacījums, lai nekaitētu saviem zobiem, ir tos regulāri tīrīt. Ja zobus netīrat tik bieži, cik nepieciešams, jūs ne tikai varat izjust nepatīkmu diskomfortu, sāpes, bet tie var mainīt arī krāsu, pateicoties mutē esošajām baktērijām. Zobu aplikums, zobakmens liks par sevi manīt un jūsu zobi vairs nebūt tik balti. Tāpēc svarīgi ir zobus tīrīt divas reizes dienā, kā arī reizi gadā apmeklēt higiēnistu!

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija