5 lietas, kas notiek ar mūsu ķermeni, kad guļam pie ieslēgtas gaismas

Veselība 2.aprīlis 2023
 
unsplash.com
Bērnībā daudzi gulēja pie iedegtas gaismas, jo doma par gulēšanu tumsā iedvesa bailes. Arī daži pieaugušie mēdz gulēt pie iedegtas naktslampiņas. Izrādās, ka šāds paradums var atstāt iespaidu uz mūsu veselību.

unsplash.com

1. Var kaitēt reproduktīvajai sistēmai

Kādā pētījumā atklāts, ka gulēšana pie mākslīgā apgaismojuma (naktslampiņas) var palielināt neauglības risku. Pētījums tika veikts ar peļu mātītēm. Peles, kuras nakts laikā gulēja ar ieslēgtu gaismu, visbiežāk bija neauglīgas. Tiek uzskatīts, ka ķermeņa bioloģiskais pulkstenis tiešā veidā ietekmē sieviešu reproduktīvo sistēmu.

unsplash.com

2. Var veicināt sirdskaites

Melatonīns ir hormons, kuru izstrādā epifīze. To mēdz uzskatīt arī par "miega hormonu". Melatonīns pazemina ne tikai ķermeņa temperatūru, bet arī asinsspiedienu. Ja guļat pie iedegtas gaismas, tiek traucēta melatonīna izstrāde organismā. Tā rezultātā var paaugstināties asinsspiediens un palielināties risks iegūt sirds slimības.

unsplash.com

3. Var veicināt svara pieaugumu

Izrādās, ka gulēšana pie mākslīgā apgaismojuma, piemēram, ieslēgta televizora, var palēlināt vielmaiņu un veicināt aptaukošanos. Pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 43 000 sieviešu, atklājās, ka tās, kuras gulēja pie ieslēgta televizora, laika gaitā pamanīja svara pieaugumu. Izmaiņas svarā notika neatkarīgi no viņu miega kvalitātes vai ilguma.

unsplash.com

4. Var izraisīt hormonālās izmaiņas

Pat viens neliels gaismas avots var mainīt hormonālo līdzsvaru. Viedtālruņu, televizoru vai datoru gaisma veicina melatonīna deficītu. Turklāt tiek traucēti arī citi bioloģiskie procesi. Traucēts, nekvalitatīvs miegs paātrina novecošanās procesus.

unsplash.com

5. Var veicināt depresiju

Pētījumā atklāts, ka gulēšana pie iedegtas, piemēram, naktslampiņas var palielināt depresijas attīstības risku. Tas viss atkal ir saistīts ar bioloģisko pulksteni. Ja jums jau iepriekš ir bijusi nosliece uz depresiju jeb ir parādījušies pirmie depresijas simptomi, tad šāds paradums, gulēt pie mākslīgā apgaismojuma, situāciju var tikai pasliktināt.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija