6 iemesli, kāpēc ēdienkartē iekļaut olas

Veselība 4.aprīlis 2023
 
unsplash.com
Lūk, seši iemesli, kāpēc savā ikdienas ēdienkārtē iekļaut olas.

unsplash.com

1. Labs proteīna avots

Viena ola satur vidēju sešus gramus olbaltumvielu. Olas ir pilvērtīgs proteīnu avots. Tas nozīmē to, ka tajās ir sastopamas visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes, kuras ir ļoti svarīgas mūsu organismam. Šo produktu var uzskatīt arī par ļoti liesu, jo tas satur nelielu piesātināto tauku daudzumu. Vienā olā ir vien 1,6 grami piesātināto tauku.

unsplash.com

2. Palīdz zaudēt lieko svaru

Ja brokastīs iekļausiet olas un tajā pat laikā samazināsiet ogļhidrātu daudzumu, jūs varat zaudēt lieko svaru. Nelielā pētījumā, kas ilga astoņas nedēļas, cilvēki tika sadalīti divās grupās. Viena daļa pētījuma dalībnieku katru rītu notiesājā vienu līdz divas olas, tikmēr otra grupa ēda ogļhidrātiem bagātas brokastis - maizītes. Pierādījās, ka tie cilvēki, kuri katru rītu ēda olas, zaudēja par 65% vairāk ķermeņa svaru un 16% vairāk tauku nekā otra grupa.

unsplash.com

3. Labs D vitamīna avots

Ļoti daudz cilvēku saskaras ar D vitamīna deficītu organismā, pateicoties nepietiekamai saules gaismai. D vitamīnu varam uzņemt ne tikai ar uztura bagātinātājiem, bet arī pārtiku. Viens no produktiem, kas ir labs šī vitamīna avots, ir olas. Olas satur aptuveni 6% no dienā ieteicamā D vitamīna daudzuma.

unsplash.com

4. Labs selēna avots

Selēns ir minerāls, kas ir nepieciešams labai vairogdziedzera un sirds veselībai. Šo minerālu mūsu organismam nepieciešams mazos daudzumos, tieši tāpēc olas ir izcils produkts tam. Viena ola satur aptuveni 15 mirkogramus selēna, kas ir aptuveni 27% no dienā ieteicamās devas.

unsplash.com

5. Labs fosfolipīdu avots

Olas ir viens no galvenajiem fosfolipīdu avotiem — strukturāliem taukskābju savienojumiem, kas ir galvenā bioloģisko membrānu sastāvdaļa — mūsu uzturā. Olās esošie fosfolipīdi aizkavē holesterīna uzsūkšanos, palielina "labā" ABL holesterīna līmeni un palīdz samazināt noteiktus iekaisuma biomarķierus.

unsplash.com

6. Labai smadzeņu darbībai

Olas ir viens no bagātākajiem holīna avotiem. Vienā olā ir aptuveni 147 miligrami holīna, kas ir aptuveni 27% no ieteicamās dienas devas. Olās ir vairāk holīna nekā liellopu gaļā, vistas gaļā, zivīs, kartupeļos, pupās, pienā un jogurtā. Holīns nepieciešams veselīgai nervu sistēmai un aknu veselībai. Holīns var palīdzēt uzlabot arī kognitīvās funkcijas.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija