5 lietas, kas notiek ar ķermeni pilnībā atsakoties no sāls

Veselība 1.oktobris 2023
 
pexels.com
Sāls tiek uzskatīts par kaitīgu veselībai, tāpēc ārsti bieži vien iesaka sāls patēriņu samazināt līdz minimumam. Kas notiktu ar mūsu veselību, ja pēkšņi vienā dienā no sāls atteiktos pa visam?

pexels.com

1. Var pieaugt svars

Ne visi sāls veidi ir vienlīdz neveselīgi. Eksperti iesaka uzturā lietot jodēto sāli, lai ar tā palīdzību uzņemtu mikroelementu jodu. Ja pilnībā no uztura tiek izslēgts jodētais sāls, tad joda uzņemšanas iespējas paliek arvien ierobežotākas. Jods organismam palīdz sintezēt vairogdziedzera hormonus, kas atbild par vielmaiņas procesiem. Tā deficīta dēļ var pieaugt svars, jo palēlinās metabolisms. Kā arī joda trūkuma dēļ varat saskarties ar sejas pietūkumu, sausu ādu, muskuļu vājumu un lielu nogurumu.

pexels.com

2. Var ietekmēt sirds veselību

Ir pierādīts, ka samazinot uzņemtā sāls daudzumu, mūsu veselībai tiek sniegts daudz laba, īpaši tas ietekmē sirds veselību. Vienā pētījumā minēts, ka ne tikai liels sāls patēriņš, bet arī tā deficīts jeb tā neuzņemšana pavisam, var pasliktināt mūsu sirds veselību.

pexels.com

3. Palielinās insulīna rezistences risks

Pētījumi liecina, ka, ja mēs nesaņemam pietiekami daudz nātrija ar uzturu, tas var ietekmēt mūsu insulīna rezistenci. Tas nozīmē, ka mūsu ķermenis slikti reaģēs uz insulīnu un tas var izraisīt paaugstinātu cukura līmeni asinīs.

pexels.com

4. Dehidrācijas simptomi

Krasi pazeminoties nātrija līmenim asinīs, jūs varat piedzīvot simptomus, kas ir raksturīgi jeb līdzīgi dehidrācijai. Piemēram, sausa mute, reibonis, slāpes un reta urinēšana.

pexels.com

5. Slikta dūša

Sāls izslēgšana var radīt arī sliktu dūšu. Tas visbiežāk notiks pateicoties tam, ka organisms nebūs pieradis pie nātrija deficīta. Sāls ir elektrolīts, kas palīdz mūsu ķermenim normāli darboties. Tāpēc pilnīga tā izslēgšana no uztura nav ieteicama. Būtiski ir ievērot mērenību un nelietot to arī pārāk daudz, jo tas secīgi var nelabvēlīgi ietekmēt jūsu veselību.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija