6 iemesli, kāpēc stress veicina svara pieaugumu

Veselība 29.novembris 2023
 
pexels.com
Svara pieaugumu var veicināt daudz un dažādi faktori, tai skaitā paaugstināts stresa līmenis. Uzziniet, kā tieši stress veicina svara pieaugumu, izlasot šos sešus uztura speciālistu izceltos faktus!

pexels.com

1. Slikts miegs - neremdināma apetīte

Labs miegs ir svarīgs daudzu veselības apsvērumu dēļ. Uztura speciāliste norāda, ka stress bieži vien ietekmē miega kvalitāti. Brīžos, kad jūtamies saspringti un nemierīgi, mums var būt miega traucējumi jeb grūtības ne tikai iemigt, bet pavadīt miegā pietiekami ilgu stundu skaitu. Uztura speciāliste Laura Buraka izceļ, ka, ja nakts laikā pietiekami labi neguļam, tas negatīvi iespaidos mūsu "bada hormonu" jeb tas kļūs neremdinams. Tieksme pēc ēdiena būs nemitīga un tai pat laikā vielmaiņas darbība palēlināsies.

pexels.com

2. Emociju apēšana

Cik bieži brīžos, kad jūtaties sasprindzis, jūs dodaties uz virtuvi un meklējat kaut ko ēdamu? Daudzi cilvēki stresa un nemiera brīžos mēdz uztraukumu remdināt ar ēdienu jeb to mēdz arī dēvēt par emociju apēšanu. Apēdot savas emocijas, mēs bieži vien nepievēršam uzmanību tam, ko apēdam un cik daudz. Līdz ar to šāda emociju apēšana var veicināt nevēlamu svara pieaugumu.

pexels.com

3. Paaugstināts kortizola līmenis - lēna vielmaiņa

Ikreiz, kad esat stresa stāvoklī, jūsu kortizola (stresa hormona) līmenis paaugstinās. Vienlaicīgi paaugstinoties kortizola līmenim jūsu vielmaiņa palēlinās, līdz ar to vieglāk ir iegūt liekus kilogramus. Tāpat uztura speciāliste Liza Janga norāda, ka kortizols var veicināt tauku uzkrāšanos.

pexels.com

4. Samazinās insulīna efektivitāte - pieaug svars

ASV Klīvlendas klīnika norāda, ka paaugstināta stresa apstākļos samazinās insulīna efektivitāte organismā. Insulīns palīdz glikozei nokļūt aknās un muskuļa šūnās, tā palīdz glikozi izmantot kā enerģijas avotu. Hronisks stress var samazināt insulīna efektivitāti, kā rezultātā var palielināties svars.

pexels.com

5. Fizisku aktivitāšu trūkums - uzņemto kaloriju uzkrāšanās

Ja jūtamies nomākti, tad bieži vien negribam neko darīt. Labāk paliekam mājas un atpūšamies gultā, piemēram, skatoties filmas un seriālus. Ja tāda paiet teju katra diena, tad laika gaitā fizisku aktivitāšu trūkuma dēļ var pieaugt svars, jo uzņemtās kalorijas ar ēdienu netiek patērētas, tās uzkrājas mūsu organismā.

pexels.com

6. Neveselīgas maltītes

Saspringtas darba nedēļās ne tikai stresa, bet arī laika trūkuma dēļ jūs varat izvēlēties par labu nevis veselīgām, bet neveselīgām maltītēm, piemērām, ātro ēdināšanas iestāžu piedāvājumiem. Šādi neveselīgi, taukaini un kalorijām bagāti ēdieni laika gaitā liks par sevi manīt, kad uzkāpsiet uz svariem.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija