6 iemesli, kāpēc nevajadzētu lieto zāles kopā ar alkoholu jeb kā dažādi medikamenti reaģē uz grādīgiem dzērieniem

Veselība 21.februāris
 
unsplash.com
Kā zināms, tad alkohola lietošana ir kaitīga veselībai un to vajadzētu lietot pavisam mērenos daudzumos. Protams, vislabāk ir no tā atteikties pavisam, it īpaši brīžos, kad esat apslimis un lietojat medikamentus. Šoreiz nolēmām noskaidrot, kas notiks ar mūsu veselību, ja paralēli dažādu zāļu lietošanai, dzersiet alkoholu!

unsplash.com

1. Alkohols + Benzodiazepīni

Benzodiazepīni ir sedatīvs medikamentu veids. Šāda tipa zāles tiek lietotas, lai ārstētu trauksmi un miega problēmas.

Eksperti norāda, ka alkohola lietošana laikā, kad dzerat benzodiazepīna tipa medikamentus, var būt bīstama. Jūs varat saskarties ar dažādām nopietnām blakusparādībām, tai skaitā reiboni, koordinācijas zudumu, miegainību. Tāpat arī pastāv augsts pārdozēšanas risks!

unsplash.com

2. Alkohols + Opioīdi

Opioīdie medikamenti lielākoties tiek izrakstīti, lai remdētu sāpes. Līdzīgi kā benzodiazepīni, arī opioīdie medikamenti var izraisīt atkarību. Vieni no populārākajiem opioīdiem medikamentiem ir kodeīns un tramadols.

Ja lietosiet alkoholu laikā, kad dzerat opioīdos medikamentus, tas var mazināt zāļu efektivitāti. Tai pat laikā jums var palēlināties elpošana, pasliktināties smadzeņu darbība un varat justies miegains. Pastāv arī liels ģīboņa un pārdozēšanas risks.

unsplash.com

3. Alkohols + Antidepresanti

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku, lai tiktu galā ar savām emocijām, lieto antidepresantus.

Alkohols pats par sevi ir emociju nomācošs līdzeklis. Tāpēc alkohola lietošana var pasliktināt slimības simptomus. Eksperti uzsver, ka lietojot vienlaicīgi alkoholu un antidepresantus, jūs varat kļūt miegains, jums var reibt galva un varat ātrāk piedzerties, nejūtot robežu. Tāpat pastāv augsta asinsspiediena un insulta risks.

unsplash.com

4. Alkohols + Antipsihotiskie līdzekļi

Eksperti iesaka antipsihotisko līdzekļu lietošanas laikā izvairīties no alkoholiskajiem dzērieniem.

Medikamenti kombinācijā ar alkoholu var izraisīt reiboni, miegainību, traucētu spriestspēju, apgrūtinātu elpošanu, asinsspiediena pazemināšanos, ģīboni, krampjus un pat ķermeņa temperatūras vai sirdsdarbības izmaiņas.

unsplash.com

5. Alkohols + Pretstāpju medikamenti

Daudzi cilvēki pēc alkohola lietošanas, lai mazinātu tā izraisītos simptomus, piemēram, galvassāpes, mēdz dzert pretsāpju medikamentus. Tomēr eksperti iesaka to nedarīt!

Alkohola lietošana kopā ar tādām zālēm kā ibuprofēns, paracetamols var izraisīt kuņģa darbības traucējumu un kuņģa asiņošanas risku. Tāpat, alkoholam sajaucoties kopā ar pretsāpju medikamentiem, var organismā veidoties potenciāli bīstamas, toksiskas vielas, kuras var izraisīt nopietnas aknu problēmas.

unsplash.com

6. Alkohols + Antibiotikas

Visiem zināms, ka antibiotikas nevajadzētu jaukt kopā ar alkoholu jeb brīdī, kad "ejat" antibiotiku kursu vajadzētu atteikties no alkohola. Bet, kas notiek, ja šajā laikā tomēr lietojat alkoholu?

Jums var rasties tādas blakusparādības, kā, piemēram, slikta dūša, reibonis, sāpes vēderā, galvassāpes, ātra vai neregulāra sirdsdarbība un karstuma viļņi.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija