4 padomi, kā veiksmīgi atmest smēķēšanu

Veselība 24.marts
 
unsplash.com
Ģimenes ārste no Lielbritānijas Sāra Džārvisa dalās ar četriem padomiem, kā veiksmīgi atmest smēķēšanu.

unsplash.com

1. "Visu vai neko" princips

Lielbritānijā veikts pētījums atklāja, ka tikai 4% no cilvēkiem, kuri smēķēšanu pēkšņi "nogriež kā ar nazi", ir spējīgi vairs nepielikt pie mutes nevienu cigareti. Lielākoties cilvēki, kuri pēkšņi un strauji atmet smēķēšanu, 90% gadījumos pēc kāda laika atgriežas pie kaitīgā netikuma vai ik pa laikam, neregulāri uzsmēķē.

Tieši tāpēc britu ārste Sāra Džārvisa norāda, ka, domājot par smēķēšanas atmešanu, nevajadzētu vadīties pēc principa "visu vai neko". Ja jums ir nepārvaram tieksme uzsmēķēt un aizdedzināt cigareti, nevajadzētu uzreiz domāt, ka esat atgriezies sākumpunktā un vairs nav vērts sevi iegrožot, tāpēc varat atsākt smēķēt. Pat ja esat "salūzis" un nosmēķējis vienu cigareti, nevajag domāt, ka jums nav pa spēkam atmest smēķēšanu. Turpiniet iesākto un atturieties no cigaretēm!

unsplash.com

2. Nikotīna aizstājējprodukti

Lai vieglāk un veiksmīgāt atbrīvotos no sliktā netikuma, nepieciešams pielikt nelielas pūles. Ārste norāda, ka atkarība no nikotīna ir spēcīga, tāpēc daudziem ir grūti atmest smēķēšanu, tāpēc ir jāmeklē veidi, kā vieglāk atmest smēķēšanu. Viens no veidiem paredz lietot nikotīna aizstājējproduktus jeb vienkāršiem vārdiem sakot meklēt citu veidu, kā uzņemt nikotīnu. Ir pieejami dažādi plāksteri, kosļājamās gumijas, kas satur nikotīnu un ir tieši paredzētas tam, lai atvieglotu ceļu uz to, lai vairs nekad neatgrieztos pie cigaretēm.

unsplash.com

3. Vērsieties pēc palīdzības pie speciālistiem

Tāpat ārste iesaka, lai vieglāk būtu atmest smēķēšanu, ieteicams vērsties pēc palīdzības pie speciālistiem. Viņi sniegs vērtīgu padomu un ieteikumus, kā veiksmīgāk to izdarīt. Smēķēšanu būs vieglāk atmest, ja jums būs kāds atbalsts no malas.

unsplash.com

4. Viss ir tikai prātā

Ārste Sāra Džarvisa iesaka brīžos, kad atkal roka stiepjas pēc cigaretes, atcerēties to, kāpēc vispār sākāt šo procesu - smēķēšanas atmešanu. Tieši tāpēc viņa iesaka pierakstīt uz papīra visus iemeslus, kas jūs mudina atmest smēķēšanu, un brīžos, kad gribas atkal uzsmēķēt pārlasīt savus pierakstus.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Nav jau tikai atkarība no paša nikotīna. Vēl ir arī atkarība no procesa. Sākot smēķēt un kļūstot no tā atkarīgam cilvēki savas smadzenes un ķermeni pārprogrammē nikotīna uzņemšanai smeķēšanas procesā. Atmetot, smadzenes ir vēlreiz jāpārprogrammē. Tāpēc pamazām samazināt nikotīnu, pēc tam līdz nullei, sākumā neatsakoties no procesa, bet vēlāk atmetot vispār, smēķēšanas atmešana ir vieglāka. Bet šo nodrošināt spēj tikai un vienīgi elektroniskās, jeb veipi.

29.marts Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija