7 pārtikas produkti, kas veicina aizcietējumu rašanos

Veselība 3.aprīlis
 
pexels.com
Aizcietējumi nav nekas patīkams. Ja regulāri saskaraties ar šādu diskomfortu, tad, iespējams, viens no iemesliem ir uzturs jeb konkrētu produktu lietošana. Interesanti, ka atsevišķi pārtikas produkti var veicināt aizcietējumu rašanos! 

pexels.com

1. Banāni

Eksperti norāda, ka tiem cilvēkiem, kuri regulāri cieš no aizcietējumiem, ieteicams izvairīties no banānu ēšanas. Interesanti pieminēt, ka tieši negatavi, vēl zaļi banāni var veicināt aizcietējumu, bet mīksti un gatavi var palīdzēt mazināt šo diskomfortu! Negatavi vai nepietiekami nogatavojušies banāni izraisa aizcietējumus, jo tie satur daudz cietes, ko vēderam var būt grūti sagremot.

pexels.com

2. Košļājamā gumija

Pastāv mīts, ka netīšām norijot košļājamo gumiju, var paiet pat septiņi gadi, lai gremošanas trakts to spētu sagremot. Tāpat pastāv mīts, ka norijot košļājamo gumiju, var aizlipt ciet vēders. Mīti ir dažādi, bet patiesība viena. Apēdot košļājamo gumiju vienlaicīgi ar dažādiem grūti sagremojamiem produktiem, piemēram, sēkliņām, pastāv liels aizcietējumu risks.

pexels.com

3. Kofeīnu saturošo produkti

Līdzīgi kā ar banāniem, arī kofeīnu saturoši produkti var gan veicināt aizcietējumu rašanos, gan veicināt labu vēdera izeju. Kofeīns ir stimulants, kas var palīdzēt "iekustināt" zarnas un tāpēc jums var nākties biežāk apmeklēt tualeti. Tomēr tai pat laikā, ja būsiet dehidrējies, tad, piemēram, kafijā, melnajā tējā vai šokolādē esošas kofeīns var veicināt aiziecējumus.

pexels.com

4. Glutēnu saturoši produkti

Glutēns ir ūdenī nešķītoša olbaltumviela, kas atrodama kviešos, rudzos un miežos, līdz ar to visos pārtikas produktos, kas gatavoti no šiem graudiem. Nav tā, ka ikvienam vajadzētu izvairīties no glutēna saturošiem produktiem. Lielai daļai cilvēku šie produkti neizraisa nekādas blakusparādības, taču ir cilvēki, kuri, ēdot glutēnu saturošus produktus, var "iedzīvoties" aizcietējumos. Ja esat pamanījis, ka pēc glutēnu saturošu produktu lietošanas vienmēr izjūtat diskomfortu, dodieties pie ārsta!

pexels.com

5. Rīsi

Ir liela atšķirība starp dažāda veida rīsiem, piemēram, baltajiem un brūnajiem. Baltie rīsi var izraisīt aizcietējumus, bet brūnie veicināt labāku zarnu darbību, līdz ar to mazināt aizcietējumu viedošanos. Baltie rīsi var izraisīt aizcietējumus, jo no tiem ir noņemta nost miziņa, kas satur šķiedrvielas. Šķiedrvielas nozīmīgas labai gremošanas trakta darbībai.

pexels.com

6. Hurma

Hurma ir ļoti populārs auglis Āzijas valstīs. Arī pie mums Latvijā šis auglis ir daudzu cilvēku iecienīts. Interesanti, ka saldās un sulīgās hurmas neveicina aizcietējumu veidošanos, bet tās, kuras ir sausas un pēc kuru apēšanas mutē rodas velkoša sajūta, var veicināt aizcietējumu rašanos. Tam par iemeslu ir tas, ka šādas sausās hurmas satur lielu daudzumu tanīnu.

pexels.com

7. Čipsi

Kartupeļu čipsi ir ļoti gardi un daudzu iecienīts našķis. Tomēr ikvienam zināms, ka tie nav veselīgi. Čipsi satur daudz tauku un kaloriju, bet maz šķiedrvielu un arī citu uzturvielu, kas atbildīgas par labu vēdera izeju. Lielā daudzumā mielojoties ar čipsiem jūsu organisms neiegūst neko labu un var veidoties aizcietējumi!

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija