8 vienkārši padomi, kā ietaupīt naudu, gatavojot ēst

Virtuvē 3.februāris 2022
 
pexels.com
Kā zināms, tad gatavot maltīti pašam ir maciņam draudzīgāk, nekā doties ēst ārpus mājām. Piekopiet šos astoņus paradums, tie palīdzēs veiksmīgāk ieekonomēt naudu brīžos, kad gatavojat!

pexels.com

1. Plāno ēdienreizes

Ja vēlaties taupīt, jāiemācās maltītes plānot. Bieži apmeklējot veikalu, mēs tērējam gan laiku, gan naudu. Tāpēc sastādiet ēdienkarti laicīgi un uz veikalu dodieties ar gatavu produktu sarakstu. Tāpat svarīgi atcerēties, ka no viena produkta var pagatavot dažādas maltītes, piemēram, viena vesela vista noderēs gan fileju, gan zupas, gan sautējuma gatavošanai.

unsplash.com

2. Sakārto ledusskapi

Ieplānojiet laiku un izstrādājiet sistēmu, kā organizēt produktu uzglabāšanu savā ledusskapī. Atvēliet konkrētu vietu dažādām produktu grupām un iekārtojiet stūri pagatavotajiem, bet neapēstajiem ēdieniem. Biežāk izmantojamos produktus lieciet redzamākajā vietā. Glabājiet ēdienus tam paredzētos trauciņos, nevis krāmējiet ledusskapī šķīvjus un bļodas vienu virs otra. Ja ledusskapis nebūs pārbāzts ar produktiem, tajā būs laba gaisa plūsma un dzesēšanas kamera taupīs elektroenerģiju, bet jūs vienmēr zināsiet, kādas produktu rezerves ir mājās un ko nepieciešams iegādāties papildu.

pexels.com

3. Uzglabā produktus pareizi

Katram produktam ir savs dzīves cikls un savi knifi, kā to mājas apstākļos uzglabāt ilgāk. Ja skaidri zināt, ka ledusskapī visam vietas nebūs, apdomājiet, kādus produktus varat glabāt virtuvē uz darba virsmas vai skapītī. Lai varētu skaidri zināt, cik svaigs, piemēram, ir piens vai kad esat atvēris jogurta kārbiņu, uzrakstiet uz iepakojuma datumu, kad tos attaisījāt, un, protams, neaizmirstiet, ka daudzu produktu svaiguma noteikšanai vēl arvien nekas nav labāks par mūsu pašu redzi un ožu. Protams, derīguma termiņi ir ļoti svarīgi, taču preces, kam tiem nav skaidri redzami, piemēram, augļi un dārzeņi, kritiski jāizvērtē pašiem.

pexels.com

4. Izmanto pāri palikušo ēdienu jauna ēdiena pagatavošanai

Ja no ēdienreizes pāri paliek mazliet neapēsta ēdiena, ko nevēlaties sildīt atkārtoti, izmantojiet to jaunas maltītes gatavošanai. Piemēram, cepeša vai vistas gabaliņi lieliski noderēs sviestmaižu pagatavošanai. Ar tiem varēsiet papildināt arī mērces, pastu, risoto, bet nedaudz sacietējušu kēksu variet izmantot kēksa pudiņa tapšanai. Vienmēr ideāla recepte pāri palikušo ēdienu apsaimniekošanai, protams, ir omlete, ko var papildināt ar gandrīz visu, kas gaida ledusskapī.

pexels.com

5. Gatavo vairākas maltītes uzreiz

Kad esat izlēmis, ko gatavot, apdomā, vai vairākus ēdienus nevar gatavot paralēli? Laiku taupīt palīdzēs ieradums griezt un smalcināt produktus tikmēr, kamēr cepās vai vārās citas ēdiena sastāvdaļas, taču prasmīgi saimniekojot, gatavošanas procesā varat taupīt arī elektroenerģiju. Ja esat ieplānojis cept dārzeņus cepeškrāsnī, iespējams, turpat vienlaicīgi vari pagatavot gaļu vai uzcept svaigas smalkmaizītes desertam. Vai varbūt rīsu vārīšanās laikā tajā pašā katliņā var uzvārīt arī olas svaigajiem salātiem? Tā ar vienu elektroenerģijas patēriņu pagatavosiet vairākus ēdienus uzreiz un nevajadzēs lieki darbināt plīti vai kādu citu virtuves ierīci.

unsplash.com

6. Izmanto mikroviļņu krāsni

Mikroviļņu krāsns ir lielisks un ekonomisks palīgs virtuvē. Tā tērē daudz mazāk enerģijas nekā cepeškrāsns, taču mikroviļņu krāsnī ēdienu var ne vien uzsildīt, bet arī pagatavot - te var kausēt šokolādi, karsēt pienu un pat gatavot putras, pudiņus.

unsplash.com

7. Turi saldētavu pilnu

Saldētava ir īstā vieta, kur uzglabāt gan vasarā sarūpētus kārumus brīžiem, kad ziemas saltumā sagribas svaigas ogas, gan mājās pagatavotas maltītes, ko nav izdevies apēst uzreiz, gan veikalā nopirktus produktus, ko izmantot dažādu ēdienu gatavošanai. Saldēt var gandrīz visu, tāpēc rūpējieties, lai saldētava vienmēr ir pilna. Starp citu - jo pilnāka būs saldētava, jo ekonomiskāk tā darbosies, jo saldētava, pretēji ledusskapim, mazāk enerģijas tērē tad, kad starp produktiem nav gaisa spraugu.

unsplash.com

8. Improvizē

Virtuvē vienmēr notiek kas neparedzams, tieši tāpēc ēdiena gatavošana ir radošs process. Iespējams, ka tikai gatavošanas vidū atklāsiet, ka pietrūkst kādas garšvielas vai mērcei, ko vēlējaties izmantot, ir beidzies derīguma termiņš. Tāpēc vien neskrieniet uz veikalu. Ja dosieties pēc mērces, noteikti atnesīsiet mājās arī veselu maisu ar izdevīgiem piedāvājumiem, kas gadījās pa ceļam uz garšvielu plauktu un sarūpēsi sev neplānotus tēriņus. Virtuve ir īstā vieta, kur ļauties iedvesmai un improvizācijai. Aizstājiet trūkstošās sastāvdaļas ar to, kas atrodams ledusskapī. Papildiniet receptes ar saviem iecienītākajiem produktiem.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija