Kā izvākties no vecāku mājām un sākt patstāvīgu dzīvi

Attiecības 1.janvāris 2019
 
Pixabay
Lelde Veinberga
 
Var būt, ka kādam Jaunā gada apņemšanās ir vecāku, vecvecāku vai citu ģimenes locekļu mājas pamešana, lai sāktu dzīvot patstāvīgi. Pašam savā miteklī, saskaroties ar visām izejošajām "sekām" - rēķinu pārvaldīšanu, ledusskapja piepildīšanu un citām lietām, par kurām tagad atbildīgs būsi tu.

Ja tavs gadījums ir vecāku ligzdas pamešana, tad ievēro šos soļus, lai pavisam droši bez starpgadījumiem, nesaskaņām un nevēlamiem pārsteigumiem vari nostāties uz savām kājām!

1.

Komunicē ar saviem vecākiem

Varbūt tavi vecāki jau ir gatavi tam, ka tu varētu pamest bērnības mājas un pat ir iedrošinājuši uz tādu soli. Taču var būt pavisam pretēji - viņi grib, lai paliec pie viņiem "uz mūžu"! Lai kā arī būtu, par šāda soļa speršanu ar saviem tuvākajiem ir jārunā un, iespējams, pat kopīgi jāsastāda pārcelšanās plāns. Vecāki var tevi atbalstīt tavā jaunajā piedzīvojumā, bet tik un tā - viņi raizēsies vai pat skums, ka viņi paliek dzīvot vieni. Tādēļ esi iejūtīgs un saprotošs, runājot par plāniem izvākties.

2.

Izstrādā izvākšanās plānu

Pirms kaut ko dari, kopā ar vecākiem izstrādā "izvākšanās plānu" par kura izpildi varat visi vienoties. Piemēram, nospraud datumu, kad plāno izvākties. Tai obligāti nav jābūt dienai, kad tev noteikti jāizvācas, bet tas var kā būt labs dzinulis mērķa sasniegšanai!

3.

Parūpējies par iekrājumiem

Pirms domā par patstāvīgu dzīvi, zini, ka par to būs arī "jāmaksā". Ja strādā algotu darbu, savu algas daļu noglabā savām jaunajām mājām - īrei, dzīvesvietas pirkumam vai varbūt tava izvēle būs bankas kredīts.

4.

Savelc jostas saviem tēriņiem

Sāc domāt un plānot savu budžetu. Izvērtē, no kā vari atteikties, lai, piemēram, palielinātu iekrājumu apmēru savām jaunajām mājām, vai pierastu pie tā, ka rēķinus un to atmaksu pārvaldīsi tu.

5.

Ziedo, pārdod vai atdod mantas, ka tev nav nepieciešamas

Lai vieglāk pārvāktos un tas nesagādātu ne vietas trūkumu, ne lielu rēķini no mantu pārvadāšanas kompānijas, izšķiro, ko tev ir nepieciešams ņemt līdz, bet ko vari atdot vai pārdot. Ja lietas ir lietojamas un vērtīgas, un vēlies arī nedaudz palielināt savu maku, izmanto sociālo tīklu grupas, kurās cilvēki pērk, pārdod vai maina. Tur viss notiek ātri!

6.

Kastes, burbuļplēves, līmlentes...

Viss tas būs tev vajadzīgs savu lietu sakārtošanai un nogādāšanai uz jaunajām mājām! Apskaties apkārt, ko vēlies ņemt līdz un izplāno, kā to visu varēsi pārvietot.

7.

Sakravājies!

Sāc ar lietām, kuras nav pirmās nepieciešamības - apģērbs, grāmatas, fotoalbumi vai citas lietas. Savukārt dienu pirms izvākšanas sapako nepieciešamākās mantas, kuras lietosi teju uzreiz - higiēnas preces, medikamentus un citas lietas.

8.

Internets un elektrība

Lai nesāktu patstāvīgo dzīvi tumsā un bez saziņas ar ārpasauli, parūpējies, lai tavā jaunajā miteklī ir elektrība, gāze, internets, TV pieslēgums un citas lietas, kuras esi pieradi ikdienā lietot. Sakārto dokumentus ar pakalpojumu sniedzējiem!

9.

Norādi savu jauno adresi

Parūpējies, lai pasta sūtījumi, preses vai bankas papīri nāk uz tavu jauno adresi nevis turpina ierasto ceļu uz vecāku mājām. Tāpat, ja esi pieradis iepirkties internetā, pārbaudi, vai adreses lauciņā tagad ir tavu māju adrese.

10.

Nosvini!

Tu to izdarīji! Pēc iekrājumu veidošanas, personīgo mantu sapakošanas, tu esi SAVĀS mājās!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija