5 efektīvi padomi cīņai ar sliktu elpu

Dzīvo gudri! 4.septembris 2022
 
pexels.com
Sertificētā farmaceite Laila Zālīte sniedz piecus noderīgus padomus, kā cīnīties ar sliktu elpu.

Agri no rīta, tikko pēc pamošanās, arī pēc smēķēšanas, pēc maltītes, kas bijusi bagāta ar ķiplokiem, sīpoliem vai eksotiskām garšvielām, pēc baudītiem zivju ēdieniem slikta elpa jeb halitoze ir gluži normāla, fizioloģiska parādība. Taču, ja tā kļūst par nelāgu līdzgaitnieci arī ikdienā un savos uztura paradumos iemeslu neizdodas atrast, tad cēlonis jāmeklē citviet, iespējams, kuņģī, kaklā, deguna dobumos, aknās, nierēs. Kā cīnīties ar sliktu elpu, stāsta sertificēta farmaceite Laila Zālīte.

unsplash.com

1. Praktiski

Nepatīkamās elpas novēršanai aptiekā var iegādāties speciālus mutes skalojamos un atsvaidzinošos līdzekļus vai sprejus. Mutes skalojamo līdzekli svarīgi lietot pareizi - vislabāk pēc ēdienreizēm dienas laikā. Pieejami arī līdzekļi, kas bagātināti ar skābekli un fluorīdiem - tie ne tikai atsvaidzina elpu, bet skābeklis uzlabo dzīšanas procesus, sadziedē arī smaganas.

unsplash.com

2. Profilaktiski

Jārūpējas par mutes dobuma higiēnu un regulāri jāapmeklē zobārsts! Zobi jātīra vismaz divas reizes dienā ar fluoru saturošu zobu pastu, neaizmirstot arī par mēles tīrīšanu. Zobu suku vēlams mainīt ik pēc diviem līdz trīs mēnešiem, kā arī uzreiz pēc slimošanas, bet zobu starpas reizi dienā jāiztīra ar zobu diegu vai aptiekās pieejamo starpzaru tīrīšanas birstīti. Ja lieto zobu protēzes, jāatceras tās uz nakti izņemt, bet pirms ievietošanas atpakaļ mutē, rūpīgi iztīrīt ar tam paredzētu līdzekli.

unsplash.com

3. Stratēģiski

Ieteicams atmest kaitīgos ieradumus, nesmēķēt, atturēties no pārmērīgas alkohola lietošanas.

unsplash.com

4. Ikdienišķi

Jāpievērš uzmanība savai ēdienkartei. Arī kāda konkrēta pārtikas produkta vai produktu grupas nepanesība var būt cēlonis nepatīkamajam aromātam mutē. Vēl jāatceras, ka mutes dobuma gļotāda regulāri jāmitrina, lai gļotādas neizžūtu un nerastos slikta elpa. Tāpēc pieaugušam cilvēkam dienā jāizdzer vismaz 1,5 l ūdens.

unsplash.com

5. Garšīgi

Ātrs risinājums sliktas elpas mazināšanai būs košļājamā gumija bez cukura vai sūkājamās konfektes ar ksilitolu. Sliktu elpu palīdz novērst arī vairākas garšvielas ar antiseptiskām īpašībām, piemēram, selerijas, krustnagliņas, koriandrs, piparmētra, kardamons, kanēlis, ingvers, guavi un anīss, arī tasīte zaļās tējas.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija