Sapnis iegādāties motorlaivu – par ko svarīgi padomāt?

Dzīvo gudri! 13.jūnijs 2023
 
Publicitātes foto
Portāls nra.lv, Publicitātes materiāls
 
Mūsu dabas bagātība ir daudzveidīgie un cilvēkiem pieejamie ūdens resursi – upes, ezeri un 497 kilometrus garā jūras piekraste. Atpūta pie ūdeņiem ir plaši izplatīts brīvā laika pavadīšanas veids - savukārt, sava peldlīdzekļa iegāde ir daudzu izlolots sapnis, un motorlaivas pirkums tāds noteikti arī ir. Tomēr, pirms iegādāties konkrētu modeli, būtu jāņem vērā spēkā esošais peldlīdzekļu turēšanas un izmantojuma regulējums, kas paredz rindu būtisku noteikumu

Motorlaivas vadīšanas tiesības

Motorlaivas vadītājam ir nepieciešamas atbilstošas kategorijas vadīšanas tiesības. Lai tādas iegūtu, ir jānokārto teorētiskais eksāmens CSDD. Iegūtās tiesības ļauj vadīt jebkuru motorizētu atpūtas kuģi (tai skaitā ūdens motociklu), kura garums nepārsniedz 12 metrus.

CSDD eksāmenā ir 20 jautājumi un tajā drīkst būt 2 kļūdas. Jāizlasa un jāzina "Noteikumi par atpūtas kuģu vadītāju apmācību, sertificēšanu un reģistrāciju". Papildus tam jāapgūst kuģošanas līdzekļu ugunis, zīmes un signāli, pamatlīmenī navigācija, meteoroloģija, pirmās palīdzības sniegšana.

Nokārtojot CSDD teorētisko eksāmenu, Jūs saņemsiet mazo atpūtas kuģošanas līdzekļu vadītāja apliecību, kas ļauj kuģot ar izbraukumu kuģiem līdz 12 metru garumam Latvijas iekšējos ūdeņos un līdz 3 km no krasta līnijas, kā arī Rīgas līča un Baltijas jūras piekrastes daļā līdz teritoriālās jūras ārējai robežai. Tālāk ar CSDD iegūto apliecību kuģot nedrīkst, ja vien nepiesakaties kārtot eksāmenu vienotas atpūtas kuģu vadītāja apliecības iegūšanai, kas ļauj kuģot tālāk jūrā un arī vadīt buru jahtas. Tāpat arī CSDD iegūtā apliecība ir derīga tikai Latvijas Republikas teritorijā.

Tas ir teorētiskais eksāmens un laivas vadīšanas prasmes netiek prasītas, taču tas nenozīmē, ka šīs prasmes nav jāapgūst. CSDD izsniegtā apliecība dos vien minimālās zināšanas un izpratni par satiksmi uz ūdens un kā rīkoties dažādās situācijās.

Motorlaivas reģistrācija

Ja airu laivu reģistrēšana ir brīvprātīga, tad motorlaivas ar iekšdedzes dzinēju vai elektromotoru reģistrācija, kuras jauda ir lielāka par 3,7 kW un garums lielāks par 2,5 metriem, ir obligāta. Motorlaivas klasifikācija atšķirsies, vai peldlīdzeklis ir bez klāja kā motorlaiva vai ar klāju kā kuteris. Reģistrācijas rezultātā motorlaiva būs reģistrēta CSDD atpūtas kuģu reģistrā, izmantošanai D kategorijas jeb iekšējos ūdeņos, apliecinot peldlīdzekļa piemērotību viļņu augstumam līdz 30 cm un vēja stiprumam līdz 8 m/sekundē.

Mazizmēra kuģošanas līdzekļa iebūvētais laivu motors tiek reģistrēts kopā ar mazizmēra kuģošanas līdzekli.

Motorlaivas izmantošana

Iegādes motivācija siltā vasaras vakarā izvizināties līdz Lielupes grīvai, lai tur peldētos jūrā, būtiski atšķirsies no mērķa, makšķerēt no motorlaivas ezerā vai upē. Te jāmin, ka pašvaldības aktīvi izmanto savas tiesības noteikt kur ar motorlaivām drīkst braukt, kur ne. Motorlaivas vadītājam jābūt ne tikai laivas vadīšanas tiesībām, bet arī atļaujai izmantot laivu konkrētajā ezerā vai upes posmā. Tā, piemēram, Gaujas Nacionālajā parkā, motorlaivas izmantot aizliegts. Ineša ezerā motorlaivu un kuteri drīkst lietot katru trešdienu diennakts gaišajā laikā - no vienas stundas pirms saules lēkta līdz vienai stundai pēc saules rieta. Augstrozes Lielezerā un Dūņezerā makšķerēt atļauts tikai no airu laivām, savukārt Limbažu Lielezerā makšķerēšana no motorlaivām un kuteriem atļauta. Daudzās aizsargājamās teritorijās atļauts izmantot vienīgi laivu ar elektromotoru. Citiem vārdiem, motorlaivas īpašniekam jābūt drošam, ka iegādātais peldlīdzeklis taps izmantots atbilstoši sākotnējam mērķim un nekļūs par apgrūtinājumu.

Nav pārsteigums, ka lielu labvēlību iekšējos ūdeņos, tai skaitā aizsargājamās teritorijās, bauda airu laivas ar motoru, kura jauda nepārsniedz 3,68 kW. Ja makšķerēšana ir jūsu aizraušanās, tad uzkarināmie laivu elektromotori 220.lv klāstā kopā ar drošu laivu, varētu būt Jūsu optimālā izvēle. Laiva ar motoru galugalā ir motorlaiva! Ja iet runa par noteikumiem, tad neaizmirstiet tās uzkarināmo motoru reģistrēt CSDD.

APMAKSĀTA REKLĀMA

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Vairākas ne mazāk būtiskas lietas rakstā tomēr pietrūkst:

1) Tā laiva kaut kur ir jāglabā, tātad tās ir papildus izmaksas par garāžu, auto stāvvietu vai piestātni;

2) Laivas dzinēja jaudas un patēriņš nav salīdzināms ar tādas pašas jaudas auto dzinēja patēriņu, tas ir daudz reiz lielāks. Formula vienkārša - 2 taktu dzinējam jaudu dala ar 3, bet 4 taktu dzinējam jaudu dala ar 4 un iegūtais skaitlis ir litru daudzums, ko laiva notērēs stundas laikā pilnā gāzē. Piemēram, 50 ZS 4 taktu motors stundā tērē 12 litrus degvielas, ātrumu attīsta ap 50 km/h uz tādas vidējas 4-5 m garas laivas, tātad lai nobrauktu 100 km vajadzēs ap 24 litriem degvielas. Var, protams, braukt pusgāzē, tomēr litru patēriņu pret nobraukto attālumu tas būtiski neietekmēs;

3) Laivai ir jāveic apkope ik pēc 100 motorstundām, minimālās izmaksas, ja tikai eļļa, filtri ir sākot no 70 EUR;

4) Ja laiva tiek glabāta uz treilera stāvlaukumā vai garāžā, nevis piestātnē un izmantota haotiski dažādās lokācijās ir nepieciešams pārskatīt arī auto parku. Treileris sver no 130 kg, tāda 4-5 m gara laiva ar dzinēju un aprīkojumu sver sākot no 250 kg, tātad kopā tie ir vismaz 400 kg un šādu svaru ar vienas ass piedziņas auto var nolaist speciāli aprīkotā, pareizi izveidotā, lēzenā slipā, kādi ir apmēram 50% vietās. Visur citur, kur laiva jānolaiž pa grantētu, vai stāvāku virsmu šādu laivu bez riepu dedzināšanas un zemes seguma bojāšanas komfortabli varēs izvilkt tikai ar pilnpiedziņas auto.

14.jūnijs 2023 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija