6 iezīmes, kuras ģenētiski varam pārmantot tikai no mātes

Dzīvo gudri! 19.marts
 
unsplash.com
Lai gan lielākā daļa iedzimto gēnu tiek nodoti no abiem vecākiem, dažas lietas ir tieši saistītas ar māti. Šoreiz noskaidrojam, kuras iezīmes mēs varam pārmantot tikai no mātes.
Iepriekš LifeHacks.lv vēstīja par iezīmēm, kuras var pārmantot tikai no tēva. Vairāk lasiet šeit!

unsplash.com

1. Mitohondriālās slimības

Mitohondriālās slimības ir hroniski iedzimtas veselības kaites, kas rodas, ja mitohondriju DNS ir defekti vai mutācijas. Mitohondriju slimības var parādīties jebkurā vecumā, bet parasti parādās jau dzimšanas brīdī un var ietekmēt gandrīz visus ķermeņa orgānus, tostarp smadzenes, nervu sistēmu, muskuļus, nieres, sirdi, aknas, acis, ausis un aizkuņģa dziedzeri.

unsplash.com

2. Acu veselība

Zinātnieki min, ka arī par redzes veselību ir atbildīgi gēni no mātes puses. Jaunākie pētījumi liecina, ka acu slimības bieži vien tiek mantotas no mātes. Ja jūsu mātei jaunībā bija tuvredzība, iespējams, ka arī jums ir vāja redze.

unsplash.com

3. Matu un ādas stāvoklis

Fiziskās īpašības, tai skaitā matu krāsa, matu struktūra, āda stāvoklis un varikozas vēnas, tiek pārmantotas tieši no mātes puses.

unsplash.com

4. Menstruācijas un menopauze

Šeit komentāri būtu lieki. Vienīgi no mātes puses meitas var pārmanto šos bioloģisko procesu. Bieži vien meitas no mātēm pārmanto arī to, kad sākas mēnešreizes un kad iestājas menopauze.

unsplash.com

5. Miega paradumi

Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts žurnālā "Sleep Medicine", mātes savus gulēšanas paradumus nodod saviem bērniem. Ja mamma regulāri cieš no bezmiega, tad pastāv lielāks risks tam, ka arī atvasei var būt problēmas ar iemigšanu.

unsplash.com

6. Vielmaiņa

Bērni no savas mātes var pārmantot arī vielmaiņas ātrumu un to, cik labi tā strādā. Tomēr pētnieki uzsver, ka, lai arī ģenētikai ir liela nozīme vielmaiņas darbībā, tomēr būtiski ir izcelt arī savus paradumus. Ja jūsu dzīvesveids nebūs veselīgs, vielmaiņas nestrādās tik labi, cik vajadzētu un būs vieglāk pieņemties svarā.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija