4 iezīmes, kuras ģenētiski var mantot tikai no tēva

Dzīvo gudri! 10.decembris 2023
 
pexels.com
Bioloģijas stundās reiz mācīja, ka 50% DNS mēs mantojam no mātes un atlikušos 50% no tēva. Tomēr tas nenozīme to, ka katrs no vecākiem savam bērnam nodod vienādu ģenētisko īpašību "daudzumu". Uzziniet, kādas iezīmes varat mantot vien no tēva puses.

pexels.com

1. Auguma garums

Cilvēka augumu nosaka vismaz 700 ģenētiskās variācijas, kas mantotas no abiem vecākiem. Tomēr katra vecāka auguma gēns darbojas nedaudz citādāk. Piemēram, tēva gēni rosina bērna augšanas stimulus un līdz ar to iespaido to, cik gari esam.

pexels.com

2. Zobu veselība

Ja tēvam ir slikta zobu veselība, tad pastāv liela iespējamība, ka arī bērnam būs līdzīga veida problēmas un nāksies biežāk apmeklēt zobārstu. Visas mutes problēmas, sākot no kariesa līdz to bojāšanos, var nākt tieši no tēva puses.

pexels.com

3. Vaigu bedrītes

Daudzi vaigu bedrītes uzskata par ļoti pievilcīgu detaļu. Tomēr zinātnieki bedrītes dēvē par defektu, kas radies saīsinātu sejas muskuļu dēļ. Tiek pieņemts, ka bedrītes ir iedzimtas, jo tām piemīt dominējoša ģenētiskā iezīme, kas visbiežāk tiek mantotas no tēva.

pexels.com

4. Nemitīga šķaudīšana

Iespējams, ka arī jūsu draugu un paziņo lokā ir kāds cilvēks, kas nevaldāmi šķauda, piemēram, skatoties uz sauli vai lūkojoties spilgtas gaismas virzienā. Izrādās, ka arī šis paradums var būt ģenētiski mantots un pie tā atbildīgs ir tēvs.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija