Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Nav zināms, vai sagruvušo namu Mālpilī varēs atjaunot

© F64 Photo Agency

Mālpils novada dome nolēmusi sagruvušās ēkas iedzīvotājiem piešķirt vienreizēju finansiālu palīdzību, kā arī apņēmusies segt ēkas apsekošanas un nepieciešamības gadījumā tehniskā projekta izstrādes izmaksas. Sagrūstot namam Mālpils novada Upmalās, bez pajumtes palikuši 34 cilvēki.

Ēkas iedzīvotāji saņems pašvaldības saistošajos noteikumos paredzēto vienreizējo finansiālo palīdzību 200 latu apmērā, savukārt tie, kuru dzīvokļi tika sagrauti pilnībā, – 500 latu lielu palīdzību, tomēr, kā norādījis Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs, pagaidām vēl nav zināms, cik iedzīvotājiem piešķirs 500 latu lielu vienreizējo finansiālo palīdzību, jo vēl jāprecizē, cik tieši iedzīvotāju bez iedzīves palikuši pilnībā, ziņo BNS.

Svētdien, kamēr vēl risinājās glābšanas darbi, bija skaidrs, ka pilnībā sagrauti ir dzīvokļa mājas vidū trešajā, otrajā un pirmajā stāvā, – kopumā seši dzīvokļi, starp šo stāvu iemītniekiem bija arī pieci bojāgājušie Mālpils novada iedzīvotāji. Tā kā ēka pilnībā piederējusi tās iedzīvotājiem, pašvaldība pilnvarota kļūt par ēkas pārvaldītāju, kas tai ļaus segt apsekošanas izmaksas, kā arī tehniskā projekta izstrādi ēkas atjaunošanai. A. Lielmežs gan atzina, ka pagaidām vēl ir pāragri spriest, vai ēku varēs atjaunot. Pašvaldība ir apņēmusies segt tikai ēkas apsekošanas un nepieciešamības gadījumā ēkas atjaunošanas tehniskā projekta izstrādi, savukārt atjaunošanu ēkas iedzīvotājiem būs jāveic par saviem līdzekļiem.

Pašvaldība arī nolēmusi, ka ēkas iedzīvotāji līdz brīdim, kamēr neatradīs citu mājvietu, varēs bez maksas mitināties dienesta viesnīcā. Pašlaik dienesta viesnīcā mitinās desmit sagruvušās mājas iemītnieku.