6 aktuālākās interjera tendences 2024.gadā

Mode un stils 29.decembris 2023
 
pexels.com
Pēdējos gados dažādu jomu dizaineri, t. sk. interjera dizaina speciālisti visā pasaulē tiecas pēc jauniem atradumiem ilgtspējīga dizaina jomā. Dabiski un otrreiz pārstrādāti materiāli un lietas, kas kalpo mūžīgi, dabas krāsas un telpaugu klātbūtne, bēniņos un lietoto preču veikalos atrasti dārgumi, kuriem dot otro dzīvi, - to visu esam piedzīvojuši šogad un turpināsim vērot arī 2024.gadā. "Bonava Latvija" eksperti apkopojuši galvenos interjera dizaina modes strāvojumus, kas nākamgad ienāks mūsu ikdienā.

pexels.com

1. Filozofija. Joprojām ilgtspējīgs dizains

Nerimstošajos centienos glābt planētas nākotni un mazināt savu nospiedumu uz vidi un radīto atkritumu daudzumu arī 2024.gadā turpināsies pārstrādātu un dabisku materiālu dominance ik uz soļa - tekstilizstrādājumos, tapetēs, lampās, mēbelēs un aksesuāros. Otrreizējā aprite un pārstrādāti materiāli joprojām būs katra sevi cienoša interjera gardēža likums. Īstos interjera dārgumus joprojām var meklēt šķūņos, bēniņos, second hand veikalos, krāmu tirdziņos, antikvariātos un pie ražotājiem, kas izmanto otrreizējās izejvielas.

Joprojām aktuāls būs alumīnijs - viegls, bet stiprs metāls, ko var bezgalīgi pārstrādāt. Toties jauna tendence ir priedes koka atgriešanās. Kaut arī, daudzuprāt, tas ir vizuāli "lēts" materiāls, dizaineri aicina nenovērtēt to par zemu un ļaut tā nepilnībām kļūt par efektu interjera dizainā.

Tekstilizstrādājumu modē nākamgad nāks tādi materiāli kā, piemēram, pārstrādāts džinsa auduma. Dabas tuvums būs jaušams arī zaļo un zilo toņu kombinācijās, telpaugu un dabisku materiālu klātbūtnē.

pexels.com

2. Stils. Japandi un klusināta greznība

Japandi ir japāņu un skandināvu stila sajaukums, kas strauji ienācis interjera dizainā - un, šķiet, uz palikšanu. Abiem stiliem ir daudz kopīga - tīras līnijas, minimālisms, vienkāršība, dabīgi materiāli. Japandi ir mierīgs, mājīgs un ilgtspējīgs dizains, kurā atrodas vieta neitrālām krāsām, brūnajiem un zaļajiem toņiem, kvalitatīviem un dabiskiem materiāliem - kokam, akmenim, papīram un linam, dabas un augu akcentiem, dabiskai gaismai, plašām, brīvām, nepieblīvētām telpām un tādiem aksesuāriem kā grāmatas, keramikas tējas trauki, keramikas vai akmens vāzes.

Zināmā mērā šis stils sasaucas ar klusinātu greznību, kuras nozīme pieaugs arī citos stilos: augstas kvalitātes materiāli, meistaru darinājumi, priekšmeti ar personību, ne obligāti minimālisms, toties rāms, ilgtspējīgs un teju mūžīgs interjers. Citiem vārdiem, labāk mazāk, bet dārgāk; nevis mirkļa iegriba, bet ilgtermiņa risinājums, ko atstāt mantojumā nākamajām paaudzēm.

pexels.com

3. Formas. Modē joprojām izliektas līnijas

Mājas ir komforta zona un drošības sala, kuras nozīme it īpaši pieaug trauksmainos laikos. Tāpēc jau pāris gadus pasaules dizaineri atsakās no asiem stūriem, leņķiem un striktām līnijām, tā vietā dodot priekšroku izliektām, viļņotām līnijām, kas atgādina ūdeni, simbolizē emociju pasauli, mātes klēpi, mieru, relaksāciju un dzīvību, sniedzot emocionāla patvēruma sajūtu. Arī 2024.gadā vēl arvien modē būs mēbeles ar izliektām līnijām un noapaļotiem stūriem.

unsplash.com

4. Ornamenti. Svītras un šaha galdiņš

Toties mēbeļu auduma, aksesuāru un tapešu rakstus gan viļņotās līnijas pamet. Nākamais gads būs svītru uzvaras gājiens. Svītras ir lielisks veids, kā mēbelei vai telpai piešķirt unikālu akcentu, kombinējot dažādas krāsas vai iepludinot svītras citu ornamentu vidū, piemēram, novietojot starp puķainiem dīvāna spilveniem dažus svītrainus. Svītrainam rakstam nav jābūt kontrastējošam, tas lieliski izskatās arī ar klusinātiem krāsu toņiem, tikai piešķirot telpai nedaudz rakstura.

Modē nāk arī šaha galdiņa ornaments. Flīzes, paklāji, gultasveļa un, protams, šaha galdiņš kā interjera aksesuārs - te der gan klasiski melnbaltās, gan citu krāsu kombinācijas, bet var spēlēties arī ar tekstūru un šaha galdiņa efektu radīt, piemēram, ar vienkrāsainām dažādu garumu bārkstīm vai vienas krāsas, bet dažādu reljefu auduma fragmentiem.

pexels.com

5. Krāsas. Vēsie toņi atkāpjas, siltie izvirzās priekšplānā

Šī gada dominējošie zemes toņi nekur nepazudīs arī 2024.gadā, taču kļūs košāki un siltāki. No neitrālajiem toņiem galvenie būs pasteļrozā, zaļganie, gaiši zilie un maigi dzeltenie - komfortablas atmosfēras radīšanai. Pēc gadiem ilgas vēsāku toņu dominances nākamais gads nesīs siltākas krāsas un drosmīgus krāsu akcentus. Pietiek ar vienu negaidītu, pārsteidzošu interjera priekšmetu, piemēram, interesantu krēslu vai paklāju, lai piešķirtu telpai neatkārtojamu raksturu. Paredzams, ka īpaša loma būs dažādu nokrāsu zilajiem toņiem.

pexels.com

6. Akcenti. Pamanāmi aksesuāri

2024.gadu varētu raksturot kā iespaidīgu mēbeļu un krāšņu stikla izstrādājumu ēru. Pasaules skatieni tiks pievērsti Murano stiklam - rokām darinātiem stikla traukiem, lampām un interjera priekšmetiem no Murano salas Venēcijā. 20.gadsimta otrajā pusē šie smalkie, daudzkrāsainie stikla izstrādājumi zaudēja popularitāti, taču nu atkal atgriežas modē. Līdzi tiem prožektoru gaismās iemirdzēsies arī jebkuri citi krāsaini, oriģināli stikla izstrādājumi.

Grezna stikla vāze izcili izskatīsies uz masīva kafijas galdiņa. Nākamgad nevajag baidīties no lielām, oriģinālām mēbelēm. Pusdienu galdi ar masīvām kājām, robustas mēbeles, kumode trakā, sarkanā krāsā vai spilgti rakstains atpūtas krēsls - 2024.gads būs Krāšņo Mēbeļu gads.

Ja tomēr nekas no tā nevilina un košas krāsas nav jūsu prioritāte, ir vērts kāpt laika mašīnā! Cilvēkiem patīk atgriezties tur, kur viņi reiz jau pabijuši, un mode vispār ir cikliska. Ja pāris pēdējie gadi ritēja septiņdesmito iespaidā, nākamgad interjerā ienāks atgādinājumi par kosmosa laikmetu 20. gs. sešdesmito gadu noskaņās. Šo stilu raksturo apaļas formas, sudrabaini toņi un spīdīgas faktūras. Varbūt jūsu iedvesmas avots slēpjas tieši šeit?

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija