Rīgā atslēdz elektrību ģimenei, kurai tas ir dzīvības jautājums

tautaruna.lv 22.februāris 2021, 20:18
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Ģimene, kurā aug bērns invalīds, saskārusies ar namīpašnieka nekaunību, kas jau robežojas ar apdraudējumu dzīvībai. Tā kā mēģinājums lauzt īres līgumu pirms laika neizdevās, namīpašnieks ģimenes dzīvoklim atslēdza elektrību. Bet zēna dzīvība miega slimības dēļ ir atkarīga no elpināmā aparāta, pie kura viņš pavada visu nakti, vēstīts Aijas Kincas materiālā LTV "Panorāmā".

Elpošanas traucējumi Iljam Baranovam parādījās trīs mēnešu vecumā. Tagad viņš naktīs guļ ar elpināma aparāta masku uz sejas. Tas dod papildu skābekli un nodrošina, ka brīdī, kad elpošana apstājas, viņš nenomirst.

“Es tā raudāju, nebija patīkami. Tas palīdz, un man [kļūst] vieglāk. Es pats saprotu, un dakteris teica - ja negulēsi [ar skābekļa masku], tev krīt skābeklis. Galva nesāp un vieglāk elpot. Astma bronhiālā man ir, artrīts un karpālais kanāls - man bija operācija. Otrdien mājās atbraucām. Es eju pie Lienes Šomases mācīties elpošanu,” stāsta Ilja.

Iljam ir ļoti reta ģenētiska saslimšana. Viņš ļoti daudz savas veselības labā dara pats, par “Ziedot.lv” savākto naudu devies arī uz delfīnu terapiju.

Četrus gadus ģimene mita ne pārāk lielā dzīvoklī Maskavas ielā, Rīgā, pie Salu tilta. Vieta bijusi izdevīga, par spīti maksai - 300 eiro mēnesī. “Tur Iljam blakus skola. Un [mājokli] ar malkas apkuri Iljam nedrīkst. Lētāk jau ir tikai ar malkas apkuri,” skaidro Iljas mamma Milana Baranova.

Taču pirms Ziemassvētkiem namīpašnieks Aleksejs Kaškarovs informējis, ka vēlas lauzt līgumu 11.janvārī. “Es uzrakstīju Mājokļu departamentam. Man atbildēja - tas nav likumīgi. Mums parādu nav, par elektrību parādu nav. Katru dienu es saņēmu īsziņas, ka es varu braukt, ka būs sliktāk, katru dienu,” stāsta Iljas mamma.

Tikko zēnam bija notikusi kārtējā operācija un viss, ko mamma lūdza - atļauju palikt līdz martam, kad ieplānots doties uz rehabilitācijas centru Vaivaros.

Atbilde sekoja drīz. Dzīvoklim atslēdza elektrību. Bet Iljas elpošanas aparāts bez elektrības nedarbojas.

Ģimene jau uzrakstīja iesniegumu, lai viņus uzņem dzīvokļu rindā. Tajā priekšā ir 28 citas ģimenes ar bērniem ar invaliditāti, un rinda nevirzās ātri. Pēc notikušā ar ģimeni sazinājies arī Sociālais dienests un sola meklēt ātru risinājumu.

Pagaidām ģimene mīt pie labiem draugiem.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:25

Jaunākās diskusijas