Kas ir Zaļā ceturtdiena? Skaidrojums un ticējumi

Atpūtai un izklaidei 1.aprīlis 2021
 
PN/Scanpix/Leta
Pēdēja ceturtdienā pirms Lieldienām parasti atzīmē Zaļo ceturtdienu. Mēģināsim noskaidrot, kas tā īsti ir un ko tajā iesākt.

Baznīcas skaidrojums

Kā norādīts Latvijas Evanģēliski luteriskās baznīcas mājas lapā, evaņģēliji stāsta par Zaļās ceturtdienas jeb Lielās ceturtdienas notikumiem jeb Kristus pēdējām vakariņām kopā ar mācekļiem un Svēto Vakarēdienu.

Zaļās ceturtdienas liturģiskā krāsa ir balta. Tas izskaidrojams ar to, ka šajā dienā Baznīca atskatās uz Jēzus Kristus dzimšanu.

Zaļās ceturtdienas nosaukumu latvieši, visticamāk, ir pārņēmuši no vācu "Gründonnerstag", kas arī nozīmē to pašu - Zaļā ceturtdiena. Savukārt šis nosaukums, iespējams, pārņemts no latīņu nosaukuma "viridium", kas burtiski nozīmē "Zaļo diena", norādīts baznīcas mājas lapā.

pexels.com

Ticējum un paražas

Jau no seniem laikiem valda uzskats, ka šajā dienā nedrīkst mājās nest no lauka vai meža nevienu zaļo augu, citādi čūskas nāks mājā. Ja nu tomēr kāds koks nests mājās, tad tā skaidas bijis jāatsviež mežā atpakaļ. Šis ticējums tik spēcīgi iesakņojies mūsu tautas zemapziņā, ka daudzviet tiek ievērots arī mūsdienās, norāda portāls "epadomi". Lūk, vēl daži ticējumi:

  • Zaļajā ceturtdienā jātīra māja, jo tad visu gadu tā būšot tīra un arī mušas nenākšot istabā. Būtu arī vēlams istabas puķes stādīt tieši šajā dienā, jo tad tās labi ziedēšot.
  • Tiem, kas vēlas labu, tārpu nesaēstu, ābolu ražu rudenī, ceturtdienā visas ābeles jāizpurina un to zaros jāsakarina mazi vilnas dzijas kamolīši.
  • Zaļās ceturtdienas rītā, pirms saules jāmazgā pie upes kājas, kalnā skaļi jāsauc un jāgavilē, lai būtu skaļa atbalss, no kuras puses tā būs, no tās nāks precinieki.
  • Zaļās ceturtdienas rītā, pirms saules saimniecēm jākuļ sviests - tad vasarā būs daudz sviesta un piena.
  • Zaļajā ceturtdienā pie ābelēm jāpiekar vilnas dziju kamoliņi, lai vasarā būtu daudz ābolu.
  • Zaļā ceturtdiena - Vēja diena: ne cirst, ne lauzt.

Laika pareģošana

Tikmēr dabas pētnieks Vilis Bukšs atklāj, kādi ir Zaļās ceturtdienas ticējumi laika pareģošanai:

  • Ja Zaļās ceturtdienas naktī salst, tad vēl var būt 40 naktis ar nakts salnām...
  • Ja Zaļajā ceturgā sniegā redz čūsku - būs ugunsgrēku vasara.
  • Ja Zaļajā ceturtdienā un Lielajā piektdienā debesis ir skaidras, tad būs labs siena laiks, ja apmākušās, tad slikts.

Dmitrijs Suļžics/F64

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija