5 iemesli, kāpēc dietologi iesaka katru dienu ēst dārzeņus

Veselība 20.aprīlis 2022
 
pexels.com
Jebkura veselīga uztura pamats ir dārzeņi. Tie ir bagāti ar dažādām uzturvielām, satur maz kaloriju, kā arī veicina labu veselību. Uzziniet, kāpēc dārzeņus nepieciešams ēst katru dienu!

pexels.com

1. Samazinās sirds slimību risks

Uzturs, kas bagāts ar dārzeņiem, var palīdzēt pazemināt augstu asinsspiedienu un samazināt sirds slimību, insulta risku. Pētījumos pierādīts, ka augu izcelsmes produkti palīdz uzlabot vispārējo sirds veselību. Eksperti iesaka dienas laikā notiesāt četras līdz pieca dārzeņu porcijas. Viena porcija ir aptuveni 1/2 tase dārzeņu.

pexels.com

2. Uzlabo ādas stāvokli

Dārzeņos esošās barības vielas ir ne tikai ļoti labas sirdij, bet arī ādai. Tās palīdz uzturēt veselīgu ādas izskatu. Dārzeņos atrodas tādas ādai vērtīgās barības vielas, kā, piemēram, beta karotīns, C vitamīns, dažādi antioksidanti. Ar C vitamīnu bagātu pārtikas produktu ēšana palīdz samazināt jaunu grumbiņu veidošanos. Lai palēninātu novecošanās procesu (jaunu grumbiņu veidošanos), ieteicams uzturā iekļaut ne tikai dārzeņus ar augstu C vitamīna daudzumu, bet arī samazināt cukura un tauku patēriņu.

pexels.com

3. Labai redzei

Dārzeņi var palīdzēt veicināt labu redzi. Tajos esošie A un C vitamīni, karotonoīdi un citi fitoelementi ir atbildīgi par labu redzi. Pētījumos pierādīts, ka atsevišķos dārzeņos esošais luteīns un zeaksantīns var palīdzēt samazināt makulas deģenerācijas un kataraktas risku.

pexels.com

4. Labai kuņģa-zarnu trakta darbībai

Dārzeņi ir vieni no šķiedrvielām bagātākajiem produktiem. Tajā esošās šķiedrvielas palīdz uzlabot zarnu mikrobiomu. Laba mikrobioma ir atbildīga arī par stipru imūnsistēmu. Šķiedrvielām bagātākie dārzeņi, kuri vislabāk palīdzēs uzturēt labu kuņģa-zarnu trakta darbību, ir sīpoli, puravi, sparģeļi, topinambūri, pieneņu zaļumi, jūraszāles.

pexels.com

5. Spēcīgiem kauliem

Ne tikai piena produkti ir labi mūsu kauliem, bet arī dārzeņi. Tajos esošās uzturvielas palīdz stiprināt kaulus. Dārzeņi palīdz ķermenī labāk uzsūkties kalcijam. Ļoti bieži uzturā cilvēki lieto produktus, kuriem ir skāba vide, piemēram, gaļu. Pārāk daudz skābu vidi veidojošu produktu patērēšana veicina kalcija izvadīšanu no organisma. Tāpēc ieteicams ēst dārzeņus, lai aizkavētu šo procesu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija