5 vakara paradumi, kas veicina jaunu kilogramu rašanos un bezmiegu

Veselība 15.decembris 2022
 
unsplash.com
Veselības eksperti nosauc piecus populārus vakara paradumus, kuri var tiešā mērā veicināt svara pieaugumu un bezmiegu.

unsplash.com

1. Šokolādes ēšana

Tumšā šokolāde, kura satur vismaz 70% kakao, ir veselīga un to ir ieteicams ēst. Savukārt, ja vēlaties zaudēt svaru, tad nav ieteicams našķoties ar saldumiem vēlās vakara stundās. Lai arī tumšā šokolāde satur zemu cukura daudzumu, tā tapat ir barojoša. Kā arī tumšās šokolādes ēšana vakaros ne tikai var veicināt svara pieaugumu, bet arī bezmiegu. Tumšā šokolāde satur kofeīnu, tāpēc jums var būt grūtības iemigt.

unsplash.com

2. Asu ēdienu ēšana

Pikanti ēdieni var paātrināt vielmaiņas darību, taču tajā pašā laikā var ietekmēt miega kvalitāti. Jums var būt grūtības aizmigt. Kas nozīmē to, ka nākamajā rīta jūsu vielmaiņa darbosies gausāk. Tāpēc eksperti iesaka vakara stundās neēst asus ēdienus, bet to labāk darīt dienas vidū.

unsplash.com

3. Vīna lietošana

Mēdz uzskatīt, ka vīns ir viens no "veselīgākajiem" alkoholiskajiem dzērieniem, pateicoties tajā esošajām resveratrolam - augu savienojumam, kas labvēlīgi ietekmē sirds veselību. Lai arī, cik veselīgs varētu būt vīns, tas ir alkoholisks dzēriens un šādi dzērieni nelabvēlīgi ietekmē miega kvalitāti. Uztura speciālisti atzīst, ka vīns satur daudz cukura, tieši tāpēc tas var veicināt arī svara pieaugumu.

unsplash.com

4. TV, dators, telefons

Lai vieglāk būtu aizmigt, ieteicams vakara stundās izvairīties no "zilajiem ekrāniem" jeb telefona, datora vai televizora. Gaisma, ko izstaro šie ekrāni, nomāc miega hormonu (melatonīna) izstrādi. Savu iecienītāko filmu, seriālu vai šovu skatīšanā vakara studās stimulē prāta darbību, līdz ar to tiek apgrūtina iemigšana.

unsplash.com

5. Smagas un treknas maltītes

Lai arī došanās pie miera izsalkušam var veicināt bezmiegu, pārēšanās arī nav laba. Smagu un trenku maltīšu ieturēšana īsi pirms gulētiešanas ne tikai veicina svara pieaugumu, jo uzņemtās kalorijas netiek "sadedzinātas", bet arī bezmiegu, jo organismam nepieciešams laiks, lai sagremotu uzņemto pārtiku.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija