5 lietas, kas var notikt, aizturot šķaudienu

Veselība 15.novembris 2023
 
pexels.com
Vai esat kādreiz nonākusi situācijā, kad gribas šķaudīt, bet liekas nepieņemami to darīt, tāpēc aizturat šķaudienu? Eksperti norāda, ka to nevajadzētu darīt, jo, aizturot šķaudienu, varam nodarīt kaitējumu savai veselībai. Aizverot muti vai degunu šķaudīšanas laikā, spiediens elpceļos palielinās piecas līdz 20 reizes un tas var izraisīt kādu no zemāk nosauktajām veselības problēmām.

pexels.com

1. Kakla un rīkles bojājumi

Izrādās, ka aizturēts šķaudiens var radīt nopietus rīkles bojājumus. 2018. gadā Lielbritānijā kāds 34 gadus vecs vīrietis, aizturot šķaudienu, ieguva mīksto audu bojājumus. Kā rezultātā vīrietim ļoti sāpeja kakls un viņš tik tikko spēja runāt vai kaut ko norīt.

unsplash.com

2. Asiņošana

Šķaudīšana rada lielu spiedienu, mēģinot to aizturēt var pārsprāgt kapilārs acīs, degunā vai bungādiņā. Tas var izraisīt virspusējus sejas bojājumus, āda var kļūt sarkanāka, norāda otolaringologs Džeisons Abramovics no ASV. Aizturot šķaudienu, jums var arī rasties neliela deguna asiņošana. Ārsts uzsver, ka smagākos gadījumos var tikt izraisīti arī bungādiņu bojājumi jeb tās var pārplīst. Plīsusi bungādiņa parasti sadzīst dažu nedēļu laikā, taču dažkārt tā var izraisīt dzirdes zudumu.

unsplash.com

3. Aneirisma

Retos gadījumos, aizturot šķaudienu, var tik izraisīta smadzeņu aneirisma. Asinsvada pārrāvums smadzenēs var izraisīt asiņošanu galvaskausā ap smadzenēm, kas ir dzīvībai bīstami. Asiņošana var izraisīt plašus smadzeņu bojājumus.

pexels.com

4. Vidusauss iekaisums

Eksperti norāda, ja esat saaukstējies vai slimojat ar gripu un aizturat šķaudienus, varat izraisīt vidusauss iekaisumu. Tas ir tāpēc, ka šķaudīšana palīdz atbrīvot degunu no lietām, kurām nevajadzētu tur būt, tostarp baktērijām. Līdz ar to aizturot šķaudienu baktērijām pilnās gļotas var nokļūt vidusausī, kā rezultātā var rasties iekaisums.

unsplash.com

5. Plaušu bojājumi

Aizturot šķaudienu jūs varat izjust diskomfortu krūtīs. Šāda sajūta var rasties, jo aizturētais šķaudiens izdara spiedienu uz diafragmu, krūškurvja muskuli. Ļoti retos gadījumos aizturēts šķaudiens var izraisīt plaušu bojājumus. To medicīniski dēvē par pneimotoraksu, kas rodas, kad gaiss tiek iesprostots starp plaušām un krūškurvja sieniņu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija