Ko iesākt ar ērcēm?

Viedoklis 7.augusts 2020
 
Lifehacks
BP Baiba Puriņa
 
Sēnes, ogas, pastaigas... Tas viss ir mežā. Nekas nelīdzinās mežam vasarā, taču ir kāds nelūgts un ļoti nepieklājīgs "viesis", kurš mēdz mežā uzdoties par kompanjonu - ērces!

Esmu visu savu apzinīgo mūžu nodzīvojusi pie meža un jāteic, ka no ērcēm nekad tā īsti neesmu baidījusies. Protams, varbūt tādēļ, ka tikai pāris ir piesūkušās, taču, dzīvojot mežamalā, tas ir šķitis gaužām maz un pat pašsaprotami.

Rit laiks un ērces nesēž dīkā, tās kļūstot indīgākas. Vārdi encefalīts un Laima slimība ne vienam vien raisa baiļu trīsas. Vispirms jau laikam derētu zināt piesardzības pasākumus, lai "nezvēri" jau sākumā turētos pa gabalu. Piemēram, pareizi apģērbjoties vai izmantojot kādu no aromātiem, kas ērcēm nepatiks.

Kas svarīgi, ērcēm parasti vajadzīgs laiks, lai atrastu siltu vietiņu, kur tām piesūkties. Tāpēc pēc pastaigas pa mežu, ogošanas vai sēņošanas vajadzētu pārvilkt drēbes un ieiet siltā dušā.

Ja nu tomēr tām ir izdevies piesūkties, jādomā par to noņemšanu. Šajā ziņā tautas pamācību ir daudz - tās esot jānoņem ar diegu, tās "jāpiedzirda", jāizvelk ar nagu, ar vakuumu, eļļas liešana uz tām utt. Īsta māksla! Bet kā pareizāk rīkoties?

Būtībā, pats galvenais, lai ērci izdodas izvilkt veselu, jo inficēšanās notiek brīdī, kad ķermenī paliek kāda ērces daļa. Ja izvēlas diega taktiku, tad, galvenais esot paņemt pietiekami garu diegu, uztaisīt mezglu, lai rokās paliktu cilpiņa, ko jāuzliek uz ērces, lai cilpa atrastos ērces vidū, tad cilpa jāsavelk, bet nedrīkst diegu raut, jo tā var atraut tikai ērces vēderu, portālam lsm.lv stāstīja Latvijas infektoloģijas medmāsa Svetlana Fjodorova. Populārs paņēmiens ir ērces "piedzirdīšana" - ar vati jāuzpilina spirta saturoša viela virsū ērcei, tas ērci iemidzinās vai apreibinās. Tad ērci viegli varot noņemt ar pinceti. Brūce noteikti jāapsmērē ar dezinficējošu šķidrumu.

Eļļas metodi gan vajadzētu aizmirst, jo tā ērcei varot raisīt vemšanu, kas ļaus mūsu organismā iekļūt infekcijai.

Ko ar ērci darīt pēc tam? Dedzināt, nest uz infektoloģijas centru, saspiest? Atceros, ka bērnībā vienmēr mācīja izvilktās ērces dedzināt. Tomēr varbūt ir vērts tās nodot analīzēm, taču ērce līdz Infektoloģijas centram jānogādā piecu dienu laikā pēc izvilkšanas. Bet jo ātrāk, jo labāk.

Visam ir tendence laika gaitā attīstīties, arī infekcijām un to pārnēsātājiem. Šogad ērces esot īpaši bīstamas, tāpēc ir vērts tomēr piesargāties, arī tādiem pie meža pieradušajiem, kā man. Tas ir tāpat kā ar visu - bez panikas, bet ar zināmu piesardzību.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija