Lai dzīvo ķirbis!

Viedoklis 19.oktobris 2021
 
nra
VG Viktorija Gabrjuna
 
Ķirbis ir viena no populārākajām rudens veltēm. Es domāju, ka pat nebūtu pārāk skaļi teikt, ka ķirbis ir rudens karalis. Manuprāt, interesantākā tā īpašība ir spēja apmierināt dažādas garšu kārpiņas.

Laikam jau populārākais ēdiens, ko gatavo no ķirbja, ir krēmzupa. Jā, piekritīšu, ka tā ir garda, īpaši ja zupai pievieno vēl arī citus dārzeņus un garšu paspilgtina ar aromātiskām garšvielām. Ja vēl izrotā ar rupjmaizes grauzdiņiem un kādu zaļumu, vispār cepuri nost!

Bet ne par ķirbja krēmzupu šodien būs stāsts, bet gan par kādu ķirbja īpašību, kas citām dārza veltēm īsti nepiemīt.

Kā man liekas, visinteresantākā ķirbja īpašība ir spēja "būt saldam" un "būt sāļam", kas nozīmē, ka šī vitamīniem bagāta rudens velte garšos gan saldummīļiem, gan gardēžiem, kam pie sirds iet kas sāļāks un asāks.

Vēlos dalīties ar, iespējams, vienkāršāko veidu, kā pagatavot ķirbi sāļā un saldā variantā. Viss tiešām ir ļoti vienkārši. Galvenā doma - sagriež ķirbi, uzber garšvielas un liek cepeškrāsnī.

Sāļā ķirbja recepete: uz aptuveni vienu kilogramu ķirbja būs nepieciešama tējkarote dažādu garšvielu un garšaugu. Manā virtuvē aktuāli ir maltie pipari, garšviela Hemli Suneli, kaltēta ķiploka pulveris, sāls, Provansas garšaugu maisījums. Tāpat nepieciešamas aptuveni 3 - 4 ēdamkarotes olīveļļas. Gatavošanas gaita ir tāda, ka ķirbi sagriež kvadrāta formas gabaliņos, pievieno garšvielas, olīveļļu un visu labi samaisa. Liek cepeškrāsnī uz aptuveni 40 - 45 minūtēm (jāuzsver, ka atkarībā no cepeškrāsns laiks ir orientējošs).

Saldā ķirbja recepte: būs nepieciešams liels ķirbis un cukurs. Gatavošanas gaita ir tāda, ka ķirbi sagriež lielās daivās, ar nazi veic nelielus iegriezumus un bagātīgi apber ar cukuru. Liek cepeškrāsnī uz aptuveni 50 minūtēm (jāuzsver, ka atkarībā no cepeškrāsns laiks ir orientējošs).

Lai gardi eksperimenti virtuvē!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija