5 ieteikumi un fakti par kompotu pagatavošanu

Dārzs un māja 27.augusts 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Vasaras beigās čaklākie no mums steidz pagatavot ziemas krājumiem tik gardos un variācijām bagātos kompotus. Izrādās, ka vārds "kompots" (compote) cēlies no latīņu vārda "compenere". Kulinārijā tas nozīmē viena "ansambļa" gatavošanu no dažādām sastāvdaļām, to darot iepriekš noteiktā kārtībā. Atklāj jaunus faktus un trikus par kompotu pagatavošanu. interesanti, ka visā pasaulē 1. marts ir Starptautiskā kompota diena.

1.

Lai kompots būtu izdevies, svarīgi ievērot četrus nosacījumus:

  1. jāizmanto svaigi, nebojāti augļi vai ogas;
  2. jāievēro burku un vāciņu tīrība;
  3. pareizi jāgatavo cukura sīrups;
  4. precīzi jāievēro pasterizācijas temperatūra un ilgums.

2.

Kompota gatavošanā liela uzmanība jāpievērš pasterizācijas procesam. Tīrās burkās sapilda ogas vai augļus un pamazām tām uzlej tikko uzvārītu (+90 °C un vairāk) sīrupu. Tas jādara ļoti uzmanīgi un pakāpeniski, lai ogas neieplaisātu. Tad burkas liek katlā ar karstu ūdeni, kura līmenim jābūt līdz burku kakliņam. Puslitra un litra burkas karsē aptuveni 20-25 minūtes, trīslitru burkām vajadzēs 30-35 minūtes. Pēc tam burkas izņem no ūdens un aizvalcē. Burkas apgriež ar vāciņu uz leju, ļauj stāvēt 30 minūtes. Atdzesē istabas temperatūrā.

3.

Viduslaikos pastāvēja uzskats, ka augļi, kas pagatavoti sīrupā, līdzsvaro ķermeņa mitrumu. 1970. gadā tika publicētas vairākas vācu vidusslaiku kompotu receptes, kuras sagrupētas trīs grupās:

  • Augļu un dārzeņu, vai abu sajaukums kopā ar medu. Renesanses laikā augļus gatavoja medū vai cukura sīrupā.
  • Dārzeņu, piemēram, kāpostu, pētersīļu un citu sakņu dārzeņu sajaukumi.
  • Dārzeņu kārtojumi maisījumi, kas sagatavoti dziļās cepešpannās un sakārtoti slāņos. Tie vienmēr ietvēra sasmalcinātus kāpostus.

Lauris Vīksne/F64

4.

Kompotu var gatavot arī no žāvētiem augļiem.Piedāvājam viena šāda kompota recepti.

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze žāvētu plūmju
  • 1 glāze žāvētu aprikožu
  • 1 glāze dzelteno rozīņu
  • 1/2 glāze cukura
  • 1 sloksne citrona mizas
  • 2 krustnagliņas
  • 1/4 tējkarote smaržīgo piparu

Vidēja izmēra pannā ieber žāvētās plūmes, aprikozes un dzeltenās rozīnes, kuras pārklāj ar ūdeni. Visu liek vārīties, kad parādās pirmie burbuļi, samazina karstumu. Pannai uzliek vāku un uz 15 minūtēm atstāj uz mazas uguns, ik pa laikam to apmaisot. Tad visam pievieno 1/2 glāzi cukura, citrona miziņu, krustnagliņas un piparus. Visu samaisa un, ja nepieciešams, pievieno ūdeni.Visu turpina vārīt un apmaisīt 10 līdz 15 minūtes, kamēr ogas kļūst mīkstākas, bet sīrups - biezāks. Kompotu pirms pasniegšanas vairākas stundas atdzesē.

5.

Interesantākai garšai, kompota sīrupam var pievienot arī vaniļu, citrona vai apelsīna mizu, kanēli, krustnagliņas, kā arī citas garšvielas, mandeles, rīvētu kokosriekstu, žāvētus augļus vai rozīnes.

Avoti:

Encyclopedia

Mobile Cuisine

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija