Dzīvojam "zaļi" ne tikai ikdienā, bet arī svētkos

Viedoklis 30.novembris 2020
 
Publicitātes foto
AO Anete Ošleja
 
Pirmā advente jau aizvadīta, arī pirmā sērija "Viens pats mājas" noskatīta un tas tikai liecina par to, ka gada gaišākie svētki tuvojas. Lai arī šogad svētku svinēšana būs pavisam citādāka un klusāka, svētku sajūtas uzburšanai tas nevar būt šķērslis. 

Ziemassvētki ir pavisam īpaši svētki. Šajos svētkos ir vajadzīgas tikai pāris lietas, lai uzlabot garastāvokli un radītu svētku sajūtu. Baltas kupenes aiz loga, smaržīgas piparkūkas uz galda un mirdzošu lampiņu virtenes visapkārt. Tieši šīs lietas man spēj uzburt īpašo svētku atmosfēru.

Balto kupenu parādīšanos aiz loga mēs nekādi nevaram ietekmēt, taču uzburt svētku atmosfēru varam kaut tagad. Arvien biežāk tiek runāts gan par dabai draudzīgu iepakojumu izmantošanu ikdienā, gan otrreizēji izmantojamiem materiāliem.

Šajos svētkos arī mēs varam būt dabai draudzīgāki un domāt radoši, kā savos rotājumos iekļaut ko tādu, kas iepriekš neienāktu prātā. Šādu dekoru izveidošana prasa mazu piepūli un mazus tēriņus. Piemēram, no izlietotiem tualetes papīra rullīšiem var izveidot skaistus dekorus eglītes rotāšanai. Šādi dekori būs gan videi draudzīgi, gan ļoti labi izskatīsies eglītē.

Tomēr, ja mājās nav pa rokai izlietoti tualetes papīra rullīši, elegantus dekorus var izveidot pat no makaroniem. Šis produktus, pateicoties dažādām formām un izmēriem, ir ļoti pateicīgs dažādu dekoru izveidei.

Manuprāt, būtiski ir padomāt ne tikai par dabai draudzīgiem dekoriem, kas var bagātināt un izcelt eglītes skaistumu, bet arī par dažādām alternatīvām eglīšu izvēlē. Katru gadu lielākā daļa iedzīvotāju dodas uz mežu vai pie kāda tirgotāja un iegādājas skaistu eglīti. Tomēr cik tas ir dabai draudzīgi, doties uz mežu, nocirst eglīti un pēc pāris nedēļām to izmest?

Lai dzīvotu dabai draudzīgāk, manuprāt, ir nepieciešams apdomāt par dažādām alternatīvām. Viena no tām varētu būt mākslīgās egles iegādāšanās, tā vietā, lai katru gadu izcirstu mežu pa vienai eglīte, svētku egle būs vienmēr pa rokai mājās. Jā, protams, šis, iespējams, nav pats dabai draudzīgākais risinājums, jo tā ir plastmasas egle un kā zināms plastmasa nav nekas labs, taču tas samazinātu izcirsto koku daudzumu mežos. Var šķist, kas tad tur tāds, es jau tikai vienu reizi gadā nocērtu vienu egli. Mēs katrs tā domājam un kopumā salasās ļoti daudz egļu.

Vēl viens variants būtu doties mežā un izpušķot tur augošās egles. Piemēram, ar dažādiem dārzeņiem un augļiem, tādējādi radot prieku ne tikai sev, bet arī meža zvēriem. Vai arī iegādāties eglīti podiņā, kas būs skaista un "dzīva" egle, kuru pēcāk varēs lietderīgi izmantot un iestādīt pagalmā.

Tomēr, ja neviena no šīm idejām neliekas pietiekami laba, lai aizstātu "dzīvu" egli, tad var domāt radoši. Līdzīgi kā ar rotājumiem, egli vari izveidot tu pats. Pastāv dažādi veidi kā radīt pašam savu Ziemassvētku egli. Liekot lietā fantāziju, egli var uzburt no lampiņām, grāmatām vai pat plastmasas pudelēm. Atliekt tikai domāt radoši, tādējādi pārsteidzot savus mīļos ar oriģinālām idejām!

Bieži vien dažādos svētkos un brīvdienās mēs mēdzam savus ikdienas paradumus atstāt mazliet novārtā. Tomēr šajos svētkos, kas jau tā būs citādāki, centīsimies padomāt ne tikai par dāvanām un saviem tuvajiem cilvēkiem, bet arī par dabu. Svinēsim šos svētkus dabai draudzīgāk, radot katrs pats savus īpašos rotājumus un eglītes!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija