Lieldienas tuvojas, sācies Lielais gavēnis

Viedoklis 1.marts 2022
 
Lifehacks.lv
AO Anete Ošleja
 
Trešdien, 2. martā, sākas gavēnis. Tas nozīmē to, ka straujiem soļie tuvojas Lieldienas. Bet, kas tad īsti ir Lielais gavēnis?

Kristīgajā pasaulē gavēņa sākumu iezīmē Pelnu diena. Katru gadu tā ir citā datumā. Šogad tā iekrīt 2. martā. Līdz ar to sākas Lielais gavēnis jeb 40 atturības dienas līdz Lieldienām.

Šīs 40 dienas katoļticīgajiem atgādina par to, kā Kristus tās pavadīja tuksnesī lūdzoties.

Lielais gavēnis ilgst no Pelnu dienas līdz Lielajai sestdienai. Kā izrādās, tad viduslaikos Lielā gavēņa laikā nedrīkstēja ēst gaļu, olas un lietot uzturā piena produktus. Mūsdienās atšķirīgās konfesijās gavēšanas tradīcijas atšķiras.

Daudzi gavēni ietur reliģisku iemeslus dēļ, savukārt citi, lai vienkārši attīrītu organismu un atturētos no dažādām lietām.

Arī es jau vairākus gadus cenšos piekopt gavēni. Mans iemesls ir gaužām vienkāršs. Šajā laikā cenšos attīrīt savu organismu un atteikties no dažādiem "kārdinājumiem", piemēram, našķiem.

Es gavēņa laikā atsakos ne tikai no saldumiem un citiem našķiem, bet arī gaļas. Šis ir īsts pārbaudījums. Jo, ja ikdienā esi pieradis lietot šādus produktus, tad pēkšņi uz laiku atsakoties no tiem, ir grūti.

Pats grūtākais, manuprāt, ir tas, kad sev apsolies no ēdienkartes izkaust atsevišķus produktus, tie kārojas vēl vairāk.

Pēc savas pieredzes varu teikt, ka pirmās trīs līdz četras dienas ir tās grūtākās. Tieši tad gribas visu to, ko šajā laikā "nevari" ēst. Ar laiku jau pie visa pierod.

Šis ir īsts gribasspēka pārbaudījums.

Ir jāspēj sevi turēt grožos, bet, kad tas izdodas, lepnums ir liels.

Kāpēc es sāku pirms vairākiem gadiem ievērot gavēni? Tas notika pateicoties manai ģimenei. Neviens no mums gavēni neietur reliģisku iemeslu vadīti, bet vienkārši vēlas izaicināt sevi, attīrīt organismu. Man tas likās interesanti un nu jau būs astotais gads, kad cenšos piekopt šo "ģimenes tradīciju".

Lielā gavēņa laikā vari atteikties no jebkā. Manuprāt, šis ir lielisks laiks, lai saprastu no kā ikdienā varam atteikties, vai ierobežot. Piemēram, saldumiem, našķiem, gaļas, alkohola un cigaretēm.

Izaicini sevi un ieturi arī tu gavēni!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija