Viņķele: Par šo kļūdu es atvainojos Latvijas iedzīvotājiem

tautaruna.lv 24.marts 2021, 12:22
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Bijusī veselības ministre Ilze Viņķele mikroblogošanas vietnē Twitter dalījusies ar zīmīgu paziņojumu, kurā atklāj, ka ir vērsusies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā, lai pārbaude par Covid-19 vakcīnu izvēli ritētu raitāk.

Viņķele publicējusi paziņojumu, kurā atklāj, ka atbalsta Ģenerālprokuratūras pārbaudi par Covid -19 iepirkšanas lēmumiem Veselības ministrijā.

Viņķele atzīst, ka viņas "stratēģiska, politiska un cilvēciska kļūda bija lēmums piedāvāt valdībai tādu Covid-19 vakcīnu iepirkumu, kurā no tobrīd teorētiski pieejamajām vakcīnām lielāko daļu veidoja "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" vakcīnas".

Viņa norāda, ka lēmums balstījās "Veselības ministriju konsultējošo veselības aprūpes ekspertu vairākuma viedoklī un informācijā, kas par vakcīnu piegādi bija pieejama tad, nevis šodien, kā arī pārlieku lielā paļāvībā uz Latvijas valdības un Eiropas Komisijas noslēgtajiem līgumiem par vakcīnu piegādēm, kuri pašlaik netiek pildīti".

"Par šo kļūdu es atvainojos Latvijas iedzīvotājiem," pauž Viņķele.

Ekrānuzņēmums no Twitter

Tāpat Viņķele lūdz neturpināt paštaisnu "tiesas spriešanu" par iesaistīto institūciju speciālistu ieteikumiem un lēmumiem, kurus "tie izdarīja pēc labākās zināšanas, tobrīd pieejamās informācijas, tiesiskuma, lietderības un pienākuma apziņas".

Jau ziņots, ka ģenerālprokurors Juris Stukāns ceturtdien, realizējot savas pilnvaras, atzinis par nepieciešamu Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokuroram veikt pārbaudi par Covid-19 vakcīnu iepirkumu, aģentūra LETA noskaidroja prokuratūrā.

Prokurora pārbaudes gaitā tiks vērtēti visi apstākļi, kas saistīti ar vakcīnu iegādi un tās rezultātā radušos situāciju. Tāpat pārbaudē vērtēs arī 9.marta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu saistībā par Covid-19 vakcīnu iepirkumu.

Vienlaikus, kā ziņoja aģentūra LETA, lielākā daļa valdību veidojošās koalīcijas frakciju līderu neredz nepieciešamību vērtēt arī Ministru kabineta locekļu krimināltiesisko atbildību par neveiksmīgo Covid-19 vakcīnu iepirkumu. Tikmēr opozīcijas politiķi aicina prokuratūru vērtēt ne tikai Veselības ministrijas ierēdņu, bet arī politiķu atbildību.

Kā ziņots, pirmajā vakcīnu pret Covid-19 iepirkumā, līdz 2020.gada 19.novembrim, Latvija varēja pieteikties līdz 860 000 "BioNTech/Pfizer" vakcīnu devām, bet faktiski tika pieņemts lēmums par 97 500 vakcīnu devu iepirkšanu. Nākamajā kārtā, kad tika piedāvātas 430 000 šī ražotāja vakcīnu devas, Latvija pieteicās tikai uz 100 000 devām. Līdz ar to, Latvijai sākotnēji bija pieejami tikai 97 000 "BioNTech/Pfizer" ražotās vakcīnas devas.

Kā zināms, janvārī premjers Krišjānis Kariņš (JV) pauda neuzticību toreizējai veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP). Kariņš līdz tam vairākkārt pauda neapmierinātību ar Veselības ministrijas (VM) un ministres darbībām Covid-19 izplatības ierobežošanā, bet pēdējā laikā kritika tika izteikta par skaidra Covid-19 vakcinācijas plāna neesamību.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:38

Jaunākās diskusijas