Klāt ne tikai pavasaris, bet arī tas sasodītais nogurums

Viedoklis 22.februāris 2021
 
pexels.com
BP Baiba Puriņa
 
Pēc tik skaistas ziemas jau gaisā var sajust pavasari. Par spīti sniegam un salam, gaiss ir mainījies, no rīta, izejot pagalmā, dzirdu putnu čalas, bet istabu pa dienu jau silda saules stari. Taču tam visam klāt nāk arī jau ierastais pavasara nogurums.

Būšu atklāta, mani tas jau sen ietekmē ļoti izteikti. Pēdējās nedēļas laikā krasi mainījies mans enerģijas līmenis. Ja agrāk vakarā jutos tīrī enerģiski, tad tagad jau pēcpusdienā šķiet, ka esmu visu dienu "krāvusi akmeņus". Taču patiesībā šī sajūta nav nekas svešs. Ik gadu šādi sagaidu martu.

Kāpēc tā? Izrādās, ka viens no skaidrojumiem ir tas, ka pa ziemas laiku esam iztērējuši savas rezerves un mūsu imūnsistēma ir novājināta. Trūkst vitamīnu. Ik gadu marts man ir arī iesnu un klepus mēnesis gluži kā "pēc pulksteņa". Jāteic, ka šogad no tā nedaudz bīstos, jo galu galā šis ir Covid laiks un pret citām kaitēm tas ir diezgan neiecietīgs. Tpu, tpu, tpu - esmu visu šo laiku noturējusies bez jebkādiem saslimšanas simptomiem vai kaitēm, tāpēc sākt pavasari ar šņaukāšanos negribas. Nu, redzēs!

Taču nogurums ir klāt un pat vēl nav marts. Aptaujājot kolēģus, kļuva skaidrs, ka šī vaina nepiemīt man vienai. Ko tad darīt? Ārstiem, protams, padoms ilgi nav āmeklē - jāuzņem vitamīni, pareizi jāēd un jāveic fiziskās aktivitātes. Es tad nu sāku ar pastaigām svaigā gaisā, jo tas īpašais pavasara gaiss jau ir te. Turklāt tagad, kad vēl nezin cik ilgi citas izklaides ir liegtas, pastaigas turpina savu "uzvarošo gājienu" 2020./2021. gada sezonas labākās izklaides kategorijā. Nu, tas tā - mazliet pa jokam, mazliet nopietni.

Mans personīgais "brīnumlīdzeklis" visu šo laiku ir bijis D vitamīns un omega-3 taukskābes. Dzeru D vitamīnu pilienos katru rītu un lietoju tā dēvēto zivju eļļu. Tā kā ikdienā visu laiku strādāju pie datora, vakaros pēc darba, cik nu tas ir iespējams, eju pastaigāties. Man ir paveicies- blakus ir mežs, vienādā attālumā arī jūra un upe. Izvēles iespējas! Pabūšanai ārā ir ļoti liels spēks.

Divi no trim punktiem tiek pildīti. Palicis grūtākais (man) - uzturs. Tā kā ar emocionālu ēšanu cīnos visu dzīvi, tad man jo sevišķi ir jāpiedomā pie uztura, lai mazinātu nogurumu un bezspēku. Šobrīd jau vairākas nedēļas speru soli pretim saldumu un našķu izslēgšanai no uztura - pagaidām ar veselīgākām alternatīvām. Vīrs mūždien atgādina par obligātu uzdevumu visām maltītēm pievienot kādu dārzeni vai augli. Tur jau arī daļa vitamīnu slēpjas.

Ir dienas, kad izdodas ievērot visus principus un tiešām justies labāk. Taču ir arī tās dienas, kad tā "akmeņu kraušanas" sajūta nepamet un atliek vien doties laicīgāk pie miera. Es dievinu pavasari! Sauli, plaukstošo sajūtu itin visā un īpaši šogad gribas izbaudīt arī šo laiku, kad tas viss ir pašā, pašā sākumā. Negribas šo laiku nogulēt.

Kāds ir tavs brīnumlīdzeklis pret pavasara nogurumu?

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija