Rīdziniece pamatīgi viļas, satiekoties ar ēdiena piegādatāju

tautaruna.lv 6.decembris 2020, 18:20
 
Vladislavs Proškins/F64
Rīdziniece Sandra, sajūtot izsalkumu, izvēlas ēdiena piegādi uz mājām, izmantojot “Bolt Food” lietotni. Atrodot kāroto maltīti, Sandra apmaksā pasūtījumu un gaida kurjera ierašanos. Tomēr satikšanās ar ēdiena piegādātāju sagādā vilšanos, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

"Vai, strādājot piegādes uzņēmumā, nav jāzina valsts valoda? Bieži izmantoju “Bolt Food” lietotni. Esmu sašutusi, cik reižu jau pasūtu, tik reižu ved ēdienu tumsnēji puiši. Nezinu, kas viņi tādi. Runā viņi tikai angliski. Bet man ar to angļu valodu slikti. Esmu ļoti neapmierināta. Iepriekšējā reizē 30 minūtes kurjers man zvanīja un meklēja adresi. Kaut kādas šausmas!" pauž Sandra.

“Valsts valodas likuma prasības noteic, ka kurjeram jālieto valsts valoda zemākā līmeņa pakāpē (A1). Jāteic, ka šajā līmenī nav pārāk lielas prasības. [..] Bet Ministru kabineta noteikumi paredz šāda līmeņa noteikumus,” skaidro Valsts valodas centra Valodas kontroles departamenta vadītājs Viesturs Razumovskis.

“Bez Tabu” Vērmanes dārzā pamana uz soliņa sēdošu “Bolt Food” kurjeru. Atklājas, ka uzrunātais jaunietis ir Uzbekistānas pilsonis Halids, kurš pirms nepilna mēneša atbraucis uz Latviju, lai uzsāktu uzņēmējdarbības vadības studijas. Halids vēl atklāj, ka arī kursabiedri strādā par velokurjeriem. Līdz šim izvēlētajā darbā gan esot pieticis ar angļu un krievu valodu zināšanām.

Es pagaidām vēl nezinu latviešu valodu, bet es cenšos. Es domāju, ka latviešu valoda nav sarežģīta. Cilvēki, kuri jebkurā valstī grasās palikt uz ilgāku laiku, viņiem vajadzētu zināt tās valsts valodu. Ja cilvēki šeit ierodas studēt vai kā tūristi, tad, es domāju, viņiem nevajadzētu [zināt valodu]. Es līdz šim vēl neesmu sastapies ar cilvēkiem [klientiem], kuriem būtu bēdīgas sejas [Haliba latviešu valodas nezināšanas dēļ].

Razumovskis tomēr norāda, “ja persona nelieto valsts valodu noteiktajā apjomā, tādējādi pārkāpjot Valsts valodas likuma 6. panta otro daļu, pret personu tiek uzsākts administratīvā pārkāpuma process un persona tiek saukta pie administratīvās atbildības”.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:49

Jaunākās diskusijas