Kā sēņu garšu saglabāt līdz ziemai

Viedoklis 31.jūlijs 2020
 
Publicitātes foto
LV Lelde Veinberga
 
Vien jābūt dažām lietainām dienām, kad latvietis-parastais jau stiepjas pēc groziņa un nazīša. Tad tikai redzi, ka ceļu malas un meža takas pārtapušas par autostāvvietām sēņotājiem.
Tā noteikti nav tikai kāre pēc sēņu ēdieniem, bet arī azarts atrast meklēto. Ir cilvēki, kuri nav sēņu ēdienu mīlētāji, bet sēņošana jau pavisam cieta lieta, tas ir sports!

Taču katru gadu aktualizējas arī jautājums, vai sēnes var ēst bez bažām, vai tomēr jābūt piesardzīgiem, un cik veselīgas tās vispār ir. "Sēnes satur ļoti daudz vērtīgu vielu, taču tās vajadzētu lasīt pēc iespējās tīrākās teritorijās, tālāk no ceļiem un pilsētām. Sēnes kā sūklīši uzsūc visus toksīnus un piesārņojumu, kas ir augsnē un gaisā," par to, kas sēnēm vēderā atgādina uztura speciāliste.

Bet, kad sēnes nokļuvušas ne tikai groziņos, bet arī mājās, der zināt, kā tās notīrīt. Pastāv uzskats, ka sēnes nekad nevajag mazgāt, jo tās esot porainas un uzsūc daudz ūdens, tādejādi zaudējot savu garšu. Izrādās sēnes ir jāskalo, nevis jāmērcē - sēnēm nepieciešama "duša" nevis "vanna".

Sēnes ir ne tikai gardas (kam tās patiesi garšo), bet arī veselīgas - tādēļ vien ir vērts doties garākās pastaigās pa mežu sēņu laikā. Piemēram, visvienkāršākajās gailenēs ir ļoti daudz B grupas vitamīnu, īpaši vitamīnu B1, B2, B3 un B5, kuriem ir nozīmīga loma ēdiena pārvēršanā enerģijā un mūsu nervu sistēmas veselības nodrošināšanā. Gailenēs ir daudz šķiedrvielu, kas regulē zarnu darbību. Tāpat šajās dzeltenajās sēņu princesēs ir daudz C un D grupas vitamīnu un kālija.

Lai tās saglabātu arī ziemai, ir daudz gardu recepšu un paņēmienu. Viss atkarīgs no taisītāja čakluma un arī talanta. Es varu ieteikt kādu vienkāršu paņēmienu!
  • Kā vienmēr sašķiro vārāmās un cepamās sēnes. Iesaku vēl arī no cepamām sēnēm atsevišķā traukā nošķirt gailenes. Vārāmajām vārot pievieno sāli, bet cepamās un gailenes nedaudz iesāla.
  • Tad pirmās sausā un sakarsētā pannā uzber gailenes un izkarsē, kamēr tajās esošais šķidrums ir iztvaikojis. Kādēļ? Tā pazūd gailenēm raksturīgais rūgtums!
  • Pēc tam uz pannas uzlej nedaudz eļļu un pievieno novārītās sēnes un cep. Pēdējās pievieno bekas, jo tās jācep vismazāk, lai nezustu ne to raksturīgais aromāts, ne garša.
  • Kad no sēnēm esošais šķidrums ir iztvaikojis un sēnes ir apcepušās, ieliec tās bļodā vai kādā citā traukā atdzesēties. Pēc tam rīkojies kā vēlies - liec tās speciālajos maisiņos, kas domāti saldēšanai vai plastmasas spainīšos - un liec saldētavā.

Priekšrocība sēņu sasaldēšanai - trauku nevajag pilnu - cik sēnes ir, tik ir. Tad nav rūpes, ka burciņa nebūs pilna un sēnes sabojāsies, jo tām piekļūs gaiss.

Lai veiksmīga sēņošana!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija