Lavandas un liepziedu laiks - kāds labums no tā mums?

Viedoklis 5.jūlijs 2021
 
Lifehacks
BP Baiba Puriņa
 
Neticami, ka jau pienācis teju vasaras vidus ar visām no tā izrietošajām sekām - lavandu laukiem, liepziedu tējām un atvaļinājumu vilinājumiem. Bet šorezi par tām lavandām un liepziediem.

Lillā lavandu ziedi kļuvuši par tādu kā jūlija simbolu. Latvijā pat izveidotas īpašas vietas, kur var doties tos aplūkot visā krāšņumā. Taču lavandas nav tikai skaistas krāsas augi, kas rada iespaidu, ka lauks pārklāts ar lillā audeklu, tām piemīt arī citas vērtīgas īpašības.

Piemēram, tās eļļu izmanto stresa mazināšanai. Arī mana kolēģe atklāja, ka lavandas eļļa ir viņas ikdienā lietojamo produktu klāstā, kuru viņa smidzina uz spilvena, lai labāk iemigtu. Tā teikt - pārbaudīta vērtība. Starp citu, lavandas eļļu var pagatavot arī mājās. Lavandas eļļa palīdzot arī brūcēm. Jau vēstījām, ka "Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine" publicēts pētījums, kurā salīdzināti dažādi līdzekļi brūču aprūpēšanai. Pētnieki atklāja, ka lavandas eļļa brūces dziedē ātrāk nekā citas.

Taču, ja gribas vēl vairāk, tad lavanda var pārsteigt arī mūsu garšas kārpiņas. Jā, tieši tā - no tās var pagatavot saldējumu un atspirdzinošu dzērienu.

Blakus spilgtajām lavandām uzziedējušas arī liepas. Iespējams, ne tik krāšņi, toties vērtīgi. Liepas jau izsenis latviešiem bijušas sievišķības simbols (puikas kā ozoli, meitas kā liepas) un tās daudzveidīgi izmantotas arī skaistumkopšanā.

Bet laikam jau nekas tā neasociējas ar liepziediem kā zāļu tēja. Tai ir ne tikai nomierinošas īpašības, bet tā palīdz arī pret gremošanas problēmām, attīra organismu, palīdz sirdij un palīdz apaukstēšanās gadījumā. Kā pagatavot liepziedu tēju, atradīsi ŠEIT. Nav gan ieteicams liepziedu tēju dzert vairāk, kā trīs krūzītes dienā. Pārāk daudz to dzerot, ilgtermiņā var rasties problēmas ar sirdi. Tāpat tā var veicināt pārāk biežu urinēšanu.

Bet ja nav vēlmes pēc tējas, var izmēģināt mājās uzrīkot sev nelielu SPA ar liepziedu vannu. Sagatavo 100 gramus kaltētu liepziedu uz dieviem litriem ūdens un ļauj ievilkties. Tad šķidrumu pievieno vannas ūdenim.

Lavanda un liepziedi mierpilnam un beziespringuma jūlijam - manuprāt, skan labi. Tad novēlu, lai jūsu atvaļinājumus pavada miers, krāsas, aromāti un veselība! Gluži kā lavandas un liepziedi!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija