Jau atkal...pulksteņa pagriešana

Viedoklis 1.novembris 2021
 
Lifehacks.lv
AO Anete Ošleja
 
Naktī uz svētdienu kārtējo reizi tika pagriezti pulksteņa rādītāji un iestājās ziemas laiks. Šoreiz tā bija visai patīkama laika maiņa, jo tagad varam itkā stundu ilgāk pagulēt. Tomēr tas ir ļoti maldīgi. 

Kāpēc vispār pulkstenis tiek pagriezts? Tas ir pateicoties tam, lai no rīta ātrāk būtu gaišs. Savukārt pavasarī pulkstenis tiek pagriezts, lai vakari būtu gaišāki.

Ja pavisam godīgi, tad man ļoti nepatīk šis process, lai uz kuru pusi tiktu pagriezts pulksteņa rādītājs.

Laika maiņu, manuprāt, pirmās dienas ļoti izjūt ja ne visi cilvēki, tad noteikti lielākā daļa. Pēc sevis varu teikt, ka man tik tiešām pirmas dienas nepatīk, ir izjaukts mans ierastais dienas ritms.

Svētdienas rītā, pēc pulksteņa pagriešanas, neizjūtu nekādu atšķirību, jo ir brīvdiena. Savukārt vakarā, kad vajadzētu doties laicīgi gulēt un pulkstenis rāda jau ierasto gulētiešanas laiku, miegs nemaz nenāk. Tieši tā man bija šajā svētdienas vakarā. Lai, kā censtos aizmigt, ķermenis pretojās.

Pulksteņa pagriešana tik tiešām ietekmē cilvēku bioloģisko ritmu. Vieni nespēj laicīgi aiziet gulēt, citi jau ir pavisam agri augšā. Dienas ritms vismaz pirmās dienas, ja nevisu pirmo nedēļu, ir mazliet izjaukts. Jāsāk lēnām atkal pierast pie ierastās kārtības.

Protams, pāreja uz ziemas laiku vienmēr ir daudz patīkamāka, jo varam mazliet sevi apmānīt, ka varēsim ilgāk pagulēt. Savukārt pavasarī, kad pārejam uz vasaras laiku, šī pulksteņa pagriešana ir visai "sāpīga". Kā, lai atkal pierod pie laika maiņas?

Lai pierastu pie laika maiņas, es parasti cenšos piekopt jau ierasto dienas ritmu un doties gulēt vienā laikā, kā arī attiecīgi vienā laikā celties. Pirmās dienas noteikti, ka būs grūtas. Piemēram, pirmdien piecēlos gandrīz stundu agrāk nekā vajadzētu, modinātājs pat nebija nozvanījis. Un tas tik tiešām nav raksturīgi man. Es esmu cilvēks, kam vienmēr noskanēs vismaz četri modinātāji, pirms es būšu gatava celties augšā.

Tā tad, manuprāt, kas būtu jādara, lai atgrieztos ierastajā ritmā:

1. Svarīgi ir iet gulēt laicīgi, katru dienu vienā laikā. Celties augšā arī katru dienu vienā laikā;

2. Pirms gulētiešanas "nespaidīt" telefonu, bet to nolikt maliņā, tādējādi samazinot iespēju, ka aizrausies un ilgāk paliksi nomodā;

3. Lielisks palīgs iemigšanai var būt nomierinoša tēja;

4. Pēc darba/vakariņām dodies garā pastaigā vai nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm, ja jutīsies noguris, tad būs arī vieglāk iemigt (kā arī tas nāks par labu veselībai);

5. Iespējams, ka šis strādā tikai man, bet bieži vien man iemigt palīdz grāmatas lasīšana. Ja grāmatu lasu neilgi pirms gulētiešanas, man vienmēr uznāk miegs.

Daudzkārt ir runāts, diskutēts, ka Eiropas Savienība varētu atteikties no ikgadējās pulksteņa pagriešana. Šobrīd vēl jorpojām notiek diskusijas. Es esmu ar visām četrām par, ka mums ir jāļauj dzīvot pēc vienota dienas ritma! Lai nav atkal sevi jācenšas piespiest piecelties, vai aiziet laicīgi gulēt!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija