Skats kādā saimniecībā Madonas novadā satrauc vietējos

Viktorija Gabrjuna 28.aprīlis 2020, 7:00
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
Foto iemūžināts satraucošs skats saimniecībā Madonas novadā – daudzi lopu līķi. Vairāku mēnešu periodā dzīvnieku mirstīgās atliekas konstatētas vairākkārt, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

“Bez Tabu” redakcijā vērsies Kristaps, kurš satraukts par lopu bojāeju Madonas novada Liezēres pagasta saimniecībā “Lielaiskalns”.

Viņš iemūžinājis daudzus mirušus lopus vairākkārt: šā gada februāra, kad līķi esot mētājušies zemē vairākas dienas, un aprīlī.

Cauri saimniecībai ved koplietošanas ceļš, ko lieto citi apkaimē dzīvojošie. Lopu līķi iemūžināti netālu no šā ceļa. Kristaps pa šo ceļu mēdz braukt, vedot arī bērnus. Skats nav no patīkamākajiem, teic Kristaps.


"Lopu līķi mētājas. Īstenībā, pat vēl aizvakar mētājās. Tur jau jauni [līķi]. Tie, kas uzņemti aprīļa vidū, aizvākti. Tagad tur vēl citi divi. Neesmu tur veterinārārstus redzējis. Varbūt brauc, varbūt nē. Varbūt tas ir pārtikas dēļ un ka veterinārārsts nemaz nav apmeklējis to vietu," stāsta Kristaps.

Sastaptais saimniecības īpašnieks Sandris Dreika atzina, ka divu mēnešu laikā nobeigušies 10 lopi, nāves cēlonis saimniekam neesot skaidrs.


"Ir simtiem variantu, kas par vainu var būt. Tad jātaisa analīzes, jāsūta uz laboratoriju. Tas maksā tūkstošus. Tas ir ļoti dārgs pasākums," saka Dreika.


Dreika klāstīja, ka par lopiem saimniecībā tiekot labi gādāts: esot labi baroti un dzirdīti. Kā stāstīja Dreika, mirušie lopi bijuši labā miesasbūvē.

PVD Austrumvidzemes pārvaldes vadītāja Indra Tomiņa iesaka saimniekam noskaidrot lopu nāves cēloni laboratorijā. Ja mirušie lopi sirga ar kādu slimību, potenciāli var būt apdraudēts arī pārējais aptuveni 200 lopu ganāmpulks.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:55

Jaunākās diskusijas