Piektdien pēdējā gaitā pa Rīgas ielām pavadīs mūžībā aizgājušo aktieri Leonu Krivānu

Lelde Veinberga 12.novembris 2020, 20:14
 
Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency
Teātra un kino aktiera Leona Krivāna meita Vivita aicina ikvienu interesentu rīt Rīgas ielās atvadīties no mūžībā aizgājušā mākslinieka. Leonu Krivānu ar katafalku pēdējā gaitā pavadīs pa vairākām Rīgas ielām, gar vietām, kas bijušas nozīmīgas aktiera dzīvē.
"Šo piektdien, mēs atvadīsimies no sava tēva. Pa ceļam uz krematoriju, brauksim gar tēva dzīvē svarīgākajām vietām.
Plkst. 10 izbrauksim no mājas Dārzciema ielā, brauksim gar Tallinas ielas 40 namu, garām Jaunajai Ģertrūdes baznīcai, kurā pirms 60 gadiem viņš laulājās, pa Brīvības ielu uz Dailes teātri, pēc tam pa Bruņinieku, Valdemāra, Kluso ielu, tālāk pa Gaujas ielu uz Krematoriju. Vītolu apbedīšanas dienesta katafalks būs rotāts ar Latvijas un sēru karogu.
Ikvienam ir iespēja pamāt viņam ardievas… Un tad, visi kopā sagaidīsim to brīdi, kad beigsies Valstī noteiktie ierobežojumi un kopā ar Dailes teātri, varēsim dot pienācīgu godu, atvadīties un guldīt urnu zemes klēpī, Krivānu ģimenes kapvietā 1. Meža kapos.
Bet šai dienā, mēs pie atloka spraudīsim baltas lentītes un vakarā, iedegsim sveci logā, lai gaišāks ceļš mūžībā. Jūs varat mums pievienoties!" aicina aktiera meita Vivita.
Jau vēstīts, ka 7. novembri 82 gadu vecumā mūžībā devās latviešu aktieris Leons Krivāns.
Aktieris dzimis 1938.gada 17.aprīlī celtnieka ģimenē. 1956.gadā viņš beidzis Rīgas 6.vidussskolu. Mācību laikā Krivāns darbojies celtnieku kultūras nama "Oktobris" dramatiskajā ansamblī, norādīts enciklopēdijā "Teātris un kino biogrāfijās" 2.sējumā.
Pēc Dailes teātra 3.studijas beigšanas bijis teātra aktieris no 1962. līdz 1992.gadam. Diplomdarba izrādē Krivāns veiksmīgi atveidoto Stuklas lomu Rūdolfa Blaumaņa "Ugunī" spēlējis arī Dailes teātra iestudējumā 1963. un 1966.gadā.

Enciklopēdijā rakstīts, ka karjeras sākumā aktiera puiciskais tiešums un aizrautība dominējusi viņa atveidotajās žanriski atšķirīgajās jauniešu lomās, taču vēlāk Krivāns skatuves izpausmēs akcentējis tēla domāšanas un situācijas paradoksus, savukārt popularitāti guvis ar komiski saasinātiem raksturtēliem.

Krivāna veidotie raksturi kinofilmās bijuši komiski, ar tieksmi uz ekscentriku. Viņš atveidojis tādus personāžus kā Artūru 1965.gada filmā ""Tobago" maina kursu", Frīdi 1967.gada filmā "Kapteiņa Enriko pulkstenis", Spuļģi 1973.gada filmā "Dāvana vientuļai sievietei" un Grigalu 1982.gada filmā "Tereona galva" un citās. Epizodiskās lomās aktieri varēja redzēt arī tādās filmās kā 1961.gada "Kārkli pelēkie zied", 1966.gada "Purva bridējs", 1968.gada filmā "Mērnieku laiki", 1972.gada filmā "Vella kalpi Vella dzirnavās" un 1982.gada "Aizmirstās lietas".

2018.gada 3.maijā viņš saņēma IV šķiras Atzinības krustu "Par radošo mūža ieguldījumu Latvijas teātra un kino mākslā".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:11

Jaunākās diskusijas